Buffetts milliardinvestering får ekspertene til å klø seg i hodet

Punger ut fem milliarder kroner for gullaksjer, og ekspertene funderer på om han vedder mot den amerikanske økonomien.

RINGREV: Warren Buffett, adm. direktør i investeringsselskapet Berkshire Hathaway, har nylig investert tungt i gull – ikke i henhold til hva han tidligere har ment om metallet. Foto: NTB Scanpix
Råvarer

Warren Buffett har i lang tid kritisert gull som en investering. Han mener at edelmetallet «bare ligger der».

«Orakelet fra Omaha» har også uttalt at «the magical metal is no match for American mettle» – eller «det magiske metallet er ingen match for amerikansk motstandsdyktighet» fritt oversatt.

Nå har imidlertid Berkshire Hathaway, Buffetts investeringsselskap, lastet tungt opp med 21 millioner aksjer i Barrick Gold. Aksjene ble verdsatt til hele 564 millioner dollar, eller nesten 5 milliarder kroner, og investeringen virker selvmotsigende om man tar Buffetts tidligere uttalelser i betraktning.

Panikkjøp

Investeringen har fått både eksperter og kritikere til å ta til Twitter. Gull blir av mange sett på som en trygg havn i et usikkert marked, og Buffetts investering kan bety at hans syn på markedet har endret seg.

En av kritikerne er TV-personlighet Max Keiser som mener Buffett driver med panikkjøp og at alt nå er snudd på hodet. 

Bloggen Zero Hedge har tatt et dypdykk ned i investeringen og skriver i sin artikkel at «dette er et signal om at Orakelet fra Omahai det stille vedder mot USA. Han dumper banker, som er selve ryggraden i den amerikanske økonomien, til fordel for gull».

Berkshire Hathaway er imidlertid fremdeles tungt eksponert i banksektoren, deriblant Bank of America, der det har gjort store investeringer den siste tiden

Barrick Gold-aksjen har opplevd en markant økning etter at Berkshire lastet opp, og steg 12 prosent samme dag som nyheten slapp. Hittil i år er aksjen opp 65,2 prosent.

warren buffett
gull
Nyheter
Råvarer
Børs