Sparebank 1 Markets anbefaler Lundin Gold

Med kun én gullgruve kan Lundin Gold gi assosiasjoner til Crew Gold og Avocet. Men istedet for Jan Vestrum får du her den svenske Lundin-familien med på laget.

GULLGRUVE: Fruta del Norte i Ecuador skal i andre halvår produsere mellom 150.000 og 170.000 unser gull. Foto: Lundin Gold
Råvarer

SpareBank 1 Markets' eminente kredittsjef, Pål Ringholm, har i det seneste året vært svært så bull på gullprisen. Årsaken er den ekstremt ekspansive pengepolitikken, negative realrenter og nå også enorme budsjettunderskudd i USA.

Hans kollega Vidar Lyngvær deler Ringholms syn, og Lyngvær er samtidig den eneste norske analytikeren som dekker et gullgruveselskap. 

Med Lundin på laget

Norske analytikere har brent seg på dette før, så vel som investorer, ettersom alle gullgruveselskaper på Oslo Børs opp gjennom historien har vært en tragedie. Jens Ulltveit-Moe var blant dem som for et tiår siden tapte store summer på Crew Gold Corp., der Jan Vestrum var sjef.

Men når det gjelder det svensk-canadiske gruveselskapet Lundin Gold, bør ledelsen og styret ha høy tillit blant investorer, ifølge Lyngvær. Lukas Lundin er styreleder, tidligere Lundin Energy-topp Ashley Heppenstall er styremedlem og resten av styret representerer selskapets aller største aksjonær; gruvegiganten Newcrest Mining.

– Det er mange som har brent seg på tilsvarende case i gruveindustrien, men her har du altså Lundin-folka med på laget. Lundin-konsernet ville ikke satt navnet sitt på noe som kan gå i vasken, sier Lyngvær.

BULL: Analytiker Vidar Lyngvær i SpareBank1 Markets. Foto: Sparebank1 Markets

Kjøpte gruve på billigsalg

Lundin er godt kjent i Norge som et solid, svensk oljeselskap med store eiendeler på norsk sokkel. Men i tillegg til Lundin Energy, finnes også Lundin Mining og Lundin Gold. 

– I Skandinavia er det ikke så mye annet enn Lundin Gold å investere i, hvis man vil være eksponert mot gull. Det finnes en del leteselskaper, men det er bare Lundin som har produksjon, sier analytikeren.

Lundin Gold ble dannet da Lundin-familien i 2014 kjøpte en gullgruve i Ecuador på billigsalg ettersom gruven var blitt stengt ned av myndighetene. 

Fin avkastning

Siden børsnoteringen i Toronto og Stockholm i 2015 har aksjen gått tre-gangeren. Bare hittil i år er aksjen opp 42 prosent, mens gullprisen har steget 32 prosent. Børsverdien er nå på rundt 2,1 milliarder dollar.

Produksjonen fra gruven Fruta del Norte startet i februar, to måneder før planlagt og på budsjett. Gruven ble så nedstengt i tre måneder på grunn av corona, men ble startet opp igjen i juli. I andre halvår skal det produseres mellom 150.000 og 170.000 unser.

Med en gullpris på rundt 2.000 dollar pr. unse, gir det inntekter på rundt 320 millioner dollar. Produksjonen gikk i andre kvartal break-even på rett i underkant av 1.000 dollar pr. unse, men på sikt skal break-even være så langt nede som 620 dollar pr. unse, ifølge selskapet.

– Kjøp

Lyngvær opererer med en kjøpsanbefaling på aksjen med et kursmål på 100 svenske kroner. Dagens aksjekurs er på rundt 80 kroner. Det er fire grunner til at du bør kjøpe aksjen, ifølge ham:

1. Gruven er en eiendel i verdensklasse når det gjelder «grade» (selskapet har guidet på 10 gram gull pr. tonn malm i snitt for andre halvår, red. anm.)

2. Ledelsen og styret er solid.

3. Produksjonskapasiteten skal øke.

– Hvis produksjonen øker frem til 2022 slik jeg estimerer, prises selskapet til rundt 9 ganger inntjening i 2022, mens sammenlignbare gruveselskaper prises til 14-gangeren, sier Lyngvær.

4. Lundin Gold kan bli slukt.

– Newcrest eier rundt 32 prosent av aksjene og er fortsatt i en avtale som innebærer at de ikke kan gå over de 32 prosentene. Men i mai i år kjøpte de opp finansieringspakken for den gruven. Slik det er nå er et bud på hele selskapet det eneste de kan gjøre for å øke eksponeringen mot denne gruven. Et bud kan fort skje i år eller neste år, sier analytikeren.

Risikomomenter med caset er, ifølge Lyngvær, at kun én gruve representerer høy risiko. Det er også politisk risiko ved at gruven har blitt stengt ned av myndighetene før. 

– Men selskapet har fått på plass en avtale med myndighetene som gir dem 25 år med stabile vilkår, kontrer analytikeren.

gull
gullprisen
sparebank 1
lundin
Nyheter
Råvarer