Yara kan få Kina-hjelp

Tørke i Kina og høye maispriser kan føre til et oppsving for Yara, mener UBS i en analyse. 

FLEST OPTIMISTER: Ifølge Bloomberg har 22 av 26 analytikerer en kjøpsanbefaling på Yara. Her konsernsjef Svein Tore Holsether. Foto: NTB SCANPIX
Råvarer

De kinesiske provinsene Jilin og Liaoning opplever for tiden en ekstrem tørke.  Både i juli og i forrige uke tok president Xi Jinping seg en tur til Jilin, hvor han understreket viktigheten av at landet er selvforsynt med ris, hvete og mais. 

Tørken i noen av landets beste jordbruksområder har ført til at den kinesiske futureprisen på mais begynner å nærme seg sitt høyeste nivå på fem år. 

Kina er etter USA verdens største maisprodusent, og med ødelagte avlinger spekuleres det i at Kina kan bli nødt til å importere store mengder mais for å dekke egen etterspørsel. 

Det vil isåfall føre til høyere maispriser i resten av verden, bedre inntjening for bøndene og i neste omgang også økt etterspørselen etter nitrogengjødsel, som Yara er storprodusent av.

Spår tibakekjøp

«Dette kan være en kortsiktig katalysator for Yara,» skriver UBS-analytiker Andrew Stott i en analyse, ifølge Bloomberg. 

Stott spår at tørken i Kina kan slå positivt ut i den pågående gjødselsesongen i Latin-Amerika, og deretter også gi et løft for neste års sesong på den nordlige halvkule. 

UBS-analytikeren har et kursmål på 420 kroner på Yara-aksjen. Mandag ettermiddag ble den handlet til 376,60 kroner, etter en liten oppgang.

I analysen blir også Yaras salg av 25 prosent av aksjene i Qafco for 1 milliard dollar trukket frem. Stott regner med at salget vil bli gjennomført denne måneden, og at det kan føre til et tilbakekjøpsprogram på 5 prosent av selskapets aksjer.

SEB nedgraderer

Like optimistisk er ikke analytiker Truls Engene i SEB. 

Nylig var han ute med en analyse hvor kursmålet senkes fra 430 til 395 kroner. Anbefaling nedgraderes også fra kjøp til hold, ifølge TDN Direkt.

Etter en sommer med et lite rally i ureapriser, ser prisene ut til å komme tilbake som følge av at Kina igjen er mer aktive i eksportmarkedet, noe som sannsynligvis vil fortsetter i andre halvår av 2020, hevder analytikeren.

yara
truls engene
svein tore holsether
yar
Nyheter
Råvarer
Børs
Aksjeanalyse