Hydro-sjefen sitter på to grønne børsbabyer: – Vi er opptatt av substans

Se intervjuet med Hydro-sjefen om hennes to nye grønne selskaper på vei mot børs og de høye strøm- og aluminiumsprisene.

Publisert 15. sep. 2021 kl. 12.41
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 480 ord

Pareto-sjef Christian Jomaas varslet i et intervju i forkant av Pareto-konferansen at det fremover vil komme en ny bølge med grønne transaksjoner i markedet.

Etter en grønn bølge av nye selskaper i fjor har man sett prisingen på flere av de grønne aksjene falle kraftig siden starten av året.

Nå har investorene blitt mer selektive og vi kan forvente oss større og mer modne transaksjoner, skal vi tro Pareto-sjefen.

To av de kommende transaksjonene er børnsoteringene av Hydros fornybarselskap Hydro Rein og Hydro Hydrogen.

– Blir det en børsnotering av Hydro Rein i år som varslet?

– Vi jobber med saken, sier konsernsjef Hilde Merete Aasheim i Hydro til Finansavisen TV.

Hun var en av hovedgjestene under åpningsseansen på den årlige Pareto-konferansen.

Jobber mot to børsnoteringer

Selv om det nærmer seg en børsnotering av Hydro Rein og etterhvert også hydrogen-selskapet, er det noen brikker som må på plass.

– Nå jobber vi med robustheten og lønnsomheten i prosjektporteføljen, både til Hydro Rein og Hydrogen. Det er utgangspunktet for å gå til markedet, sier Aasheim og fortsetter:

– Vi jobber med å modne disse prosjektene til lønnsomhet, for det er lønnsomhet og bærekraft vi snakker om. Det er viktig at markedet ser attraktive investeringsmuligheter den dagen vi går ut.

Siden starten av året har prisingen i flere fornybarselskaper falt kraftig.

– Påvirker det prosessen for dere?

– Det er nettopp derfor vi er opptatt av substans. Hele vår energisatsing er basert på at vi mener at vi har kapabilitet, med utgangspunkt i den erfaringne vi har - vi her en stor produsent og forbruker av kraft i dag. Den kompetansen ønsker vi å ta med oss inn i prosjektene.

Skyhøye priser på strøm og aluminium

På podiet ble de høye strømprisene i Norge og Europa et tema. Hydro er en av Norges største produsenter av vannkraft, men bruker også enorme mengder vannkraft i produksjonen av aluminium.

På toppen av dette er aluminiumsprisene nå på sitt høyeste på 13 år.

– Markedet er veldig sterkt. Vi ser at etterspørselen har kommet opp etter pandemien, men det spennende er at vi også ser at aluminium også er drevet av transportsektoren og bil, sier Aasheim og legger til at byggindustrien også etterspør mer aluminium.

– Etterspørselen etter aluminium er drevet av det grønne skiftet, fortsetter hun.

– Forventer dere at denne nesten klondykestemningen dabber av neste år?

– Det vil den antagelig. En annen grunn til at det er stramt nå er at vi fortsetter ser nedstengte havner og treghet i logistikkleddet. Vi ser også at det stenges ned kapasitet i Kina på grunn av høyt energiforbruk og klimaeffekt. Det bidrar til at tilbudet ikke helt henger med etterspørselen.

– I smelteverkene våre ligger ikke i spotmarkedet og kjøper kraft, og de lange kontraktene vi har sikrer konkurransedyktigheten.

Hun er samtidig klar på at vi må ha inn mer fornybar kraft i Norge, ettersom stadig mer skal bruke kraft:

– Skal vi opprettholde den posisjonen vi har på lavkarbon er det helt essensielt.

– Markedet er mer selektivt