<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Yara-sjefen frykter verden går fra en energikrise til en matvarekrise

Konsernsjefen i Yara rammes av skyhøye gasspriser, men får hjelp av økte kunstgjødselpriser. Nå advarer han om at verdens råvareskvis kan ende i en matvarekrise.

Publisert 20. okt. 2021
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 2 ord
Article lead
+ mer
lead
fa Foto: fa
fa Foto: fa

Yara er en av aktørene som står midt oppe i den store råvare- og logistikkskvisen som rammer verden på vei ut av pandemien.

Prisene på gass og energi har skutt i været, noe som igjen har ført til at prisene på gjødsel og mat også stiger. 

Konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara advarer i et intervju med Finansavisen TV om en matvarekrise han nå ser komme, takket være det enorme presset i råvaremarkedene som gir økte priser for verdens bønder: 

– Det er bønder i deler av verden som sliter med å ha råd til viktige innsatsfaktorer for å produsere mat, sier Holsether og illustrerer hva som kan utspille seg med et eksempel: 

– Hvis man ikke får ut nitrogengjødsel på jordet vil en kornavling falle med 50 prosent allerede det første året. Så man vil gå fra en energikrise til en matvarekrise her.

Yara-sjefen forteller at han nylig snakket med David Beasley, lederen for Verdens matvareprogram, om situasjonen.

– Når jeg hører hva de ser på frontlinjen, så skremmer det meg, sier Holsether.

Les også: Yara så rødt

Kraftig inntektsvekst

Yara slapp onsdag resultatene for tredje kvartal, som viser en bedring i de underliggende resultatene.

Omsetningen øker med nesten 50 prosent til 4,45 milliarder dollar, målt mot samme periode i fjor. 

Samtidig bidrar negative valutaeffekter på 148 millioner dollar og en nedskrivning etter salget av gruveprosjektet Salitre i Brasil på 355 millioner dollar til at resultat etter skatt endte på -143 millioner dollar, ned fra 340 millioner ett år tidligere.

– Det underliggende resultatet vårt er opp mot samme periode i fjor, både som følge av god underliggende drift, håndteringen av en vanskelig situasjon, og økte priser som er med på å kompensere de økte energiprisene i kvartalet, sier Holsether.

Kuttet produksjonen i Europa

Yara varslet i september at de kuttet ammoniakkproduksjonen i Europa med 40 prosent på grunn av de galopperende gassprisene i Europa. 

Naturgass brukes til å produsere ammoniakk som igjen brukes til kunstgjødselproduksjon.

I sommer anslo Yara at gassutgiftene deres ville øke med 300 millioner dollar i tredje kvartal målt mot samme periode i fjor. 

Nå er anslaget jekket opp til en vekst på 850 millioner dollar. På toppen kommer en økt gassregning i første kvartal 2022 som anslås til 950 millioner dollar over året før.

Overfor Finansavisen TV understreker Yara-sjefen alvoret i situasjonen, men vil ikke konkretisere hvor lenge ammoniakkproduksjonen vil være redusert i Europa.

– Gassprisen er vel rundt 30 dollar per mmbtu. I fjor sommer var den rundt 3 dollar. Det er en enorm økning, sier Holsether.

Han peker samtidig på at Yara er verdens største trader innen ammoniakk, og at de både har produksjon og tilgang på skipsfrakt globalt. 

– Der vi av økonomiske grunner ikke har ønsket å kjøre produksjon i Europa  med negative marginer, så henter vi inn fra andre steder og opprettholder produksjon av sluttproduktene, sier Holsether.

– Men veldig mye av ammoniakkproduksjonen til industrien er også nede og det påvirker tilgangen til gjødsel globalt, legger han til.