Råvaredirektør: – Prisene har falt kraftig den siste tiden

Kullprisene i Kina er på vei ned. Det påvirker andre råvarepriser som aluminium og stål.

Publisert 22. nov. 2021 kl. 08.47
Oppdatert 22. nov. 2021 klokken 12.38
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 296 ord
NED: Kullprisene i Kina er på vei ned. Det påvirker råvarekostnadene på blant annet stål og aluminium. Foto: Bloomberg

Energiprisene har skutt i været i løpet av høsten, og de kinesiske kullprisene er intet unntak.

Energimangel og kaldt vært har ført til en markant oppgang i utvinningen, og data fra det nasjonale statistikkbyrået forrige uke viste at det ble utvinnet 357,09 millioner tonn kull i oktober i Kina, opp fra 334,1 millioner tonn i september. Det er det høyeste nivået i en enkelt måned siden mars i 2015.

Utvinningen så langt i år er på 3,3 milliarder tonn, opp fire prosent år-over-år.

Nå er prisene på vei nedover igjen, og den kinesiske utvinningen har stabilisert seg på 12 millioner tonn om dagen, melder Reuters.

Fallende priser

«Energiprisene, inkludert kull, har falt kraftig i det siste», sier Zhu Xiaohai, visedirektør for prisutvikling i råvarer i National Development and Reform Commission (NDRC), i en fersk rapport.

Nedgangen i kullprisene har ført til priskutt på stål, aluminium, tremasse, PVC og kjemiske produkter, ifølge Xiaohai.

Blant annet har den mest populære futures-kontrakten for kull i Kina sunket med mer enn 60 prosent, til rundt 800 yuan pr. tonn, fra historisk høye 2.000 yuan i midten av oktober.

Med fallende priser har de kinesiske kullagrene også begynt å fylle seg opp. Statskanalen CCTV melder at kull-lagrene var oppe i 129 millioner tonn i midten av november, og at de vil nå 140 millioner tonn innen utgangen av november.

Aluminium og stål

Aluminiumsprisen har også sunket den siste tiden og ligger på 2.675,90 dollar pr. tonn, ned fra årets foreløpige toppnotering på 3.167,70 dollar i midten av oktober. 

Prisen er fortsatt opp 34,10 prosent for året på dagens nivå, ifølge BusinessInsider.

Stålprisen står i 4.340 yuan pr. tonn, som er langt lavere enn toppene på rundt 6.000 yuan i mai og oktober, ifølge data fra Trading Economics.