KjøpLogg inn

Spår lang supersyklus – har to favoritter

Analysesjef Jeff Currie i Goldman Sachs liker kobber og aluminium best av de «grønne metallene». Kobber er den nye oljen, mener han.

Publisert 26. jan. 2022 kl. 10.48
Oppdatert 26. jan. 2022 klokken 16.22
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 336 ord
BULL PÅ RÅVARER: Analysesjef Jeff Currie i Goldman Sachs. Foto: Bloomberg

Analysesjef Jeff Currie i Goldman Sachs liker kobber og aluminium best av de «grønne metallene». Han spår en lang supersyklus i råvarer.

Råvareprisene er inne i en god stim, og Goldman Sachs tror trenden vil vare i mange år ennå.

– Vårt basisscenario er en supersyklus for olje, korn, metaller – altså hele råvarekomplekset. Særlig korn- og metallpriser vil holde seg sterke, kanskje over det neste tiåret, sier storbankens globale analysesjef for råvarer, Jeff Currie, i et intervju med Bloomberg TV.  

– Kobber er den nye oljen

Prisene på flere metaller har økt i takt med investeringene i det grønne skiftet, og blant disse såkalt «grønne metallene» – kobber, sølv, litium, nikkel, aluminium og kobolt – har Currie to favoritter.

– Vi liker å kalle aluminium det store klimaendringsparadokset. Vi trenger det for å løse global oppvarming, men metallet skaper samtidig de største utslippene av alle råvarer – noe som gjør markedet ekstremt stramt akkurat nå, sier han.

– Kobber er den nye oljen, den strategisk viktigste råvaren og den virkelige kongen i historien om supersyklusen, fortsetter analysesjefen.

Goldman Sachs har 3.500 dollar pr. tonn i sikte for aluminiumsprisen, og 12.000 dollar pr. tonn for kobberprisen. På metallbørsen i London onsdag ligger aluminium for tre måneders levering på i overkant av 3.100 dollar pr. tonn, mens kobber for tre måneders levering ligger på nærmere 9.930 dollar pr. tonn.

Tror ikke på 2018-reprise

Aluminiumsprisene steg kraftig etter at USA i 2018 innførte tidenes strengeste sanksjoner mot Russland i kjølvannet av innblandingen i det amerikanske presidentvalget, ikke minst mot den store aluminiumsprodusenten Rusal.

Nå truer USA med nye sanksjoner hvis Russland skulle invadere Ukraina, men Currie tror ikke på den samme reaksjonen i aluminiumsprisene denne gang.

– 2018-sanksjonene traff globale aluminiumsmarkeder hardt, fordi alt ble stengt ned. Fordi de har sett denne type sanksjoner før, har Russland tatt grep for å kunne takle dem i fremtiden. De har solgt statsobligasjoner for 83 milliarder dollar, og har bunkret sentralbanken opp med gull – og til og med dollar – for å bli i stand til å hanskes enhver stans. Vi tror derfor det er ganske usannsynlig at vi ser forstyrrelser i aluminiumsmarkedet på linje med det som skjedde i 2018, sier Goldman Sachs-strategen.