<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– En potensiell katastrofesituasjon

Dødsraten blant honningbier har vært en bekymring i årevis. Canadiske bønder slår alarm etter årets kollaps, og sender en advarsel til hele verden.

Publisert 28. juni 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 501 ord
KOLLAPS: Canadiske birøktere har mistet opptil 90 prosent av biene sine i år. Foto: Bloomberg

Ukraina-krigen og forstyrrelser i verdens forsyningskjeder har sendt globale matvarepriser i været, og så langt har det gått at flere land har sett seg nødt til å begrense eksport av viktige varer.

Men verdens matvaresikkerhet trues også fra annet hold. Dødsraten blant honningbier, som sprer pollen og spiller en viktig rolle i reproduksjonen av blomsterplanter, har vært en bekymring i årevis.

Mister 90 prosent av biene

Birøktere verden over har lenge meldt om massedød, men i år er det kriser og katastrofer som blomstrer i Canadas store frukt- og bærindustri, melder Bloomberg.

– Vi har trolig ikke sett så høye tap siden våre tidlige år med bikuber, sier birøkter Kevin Nixon i Red Deer i provinsen Alberta. Han har vært i bransjen i nesten 30 år, og har mistet 40 prosent av kolonien (en koloni bier består av alt fra 10.000 til over 60.000 bier, journ.anm.).

– Jeg kjenner noen som har mistet 90 prosent, fortsetter han.

En advarsel til verden

Canadiske birøktere har i snitt tapt halvparten av sine pollinatører i år, og i noen områder er det altså nesten fullstendig kollaps. Effekten dette vil ha på eksempelvis det mer enn 200 millioner dollar store blåbærmarkedet i Canada, verdens syvende største eksportør, er ifølge nyhetsbyrået en global advarsel om hva som skjer når den sårbare pollineringsindustrien bryter sammen. 

MISTET 40 PROSENT: Birøkter Kevin Nixon. Foto: Bloomberg

Blåbær sto for over 60 prosent av canadisk frukteksport-volum i 2020. 

Epler, kirsebær, meloner og mandler er andre eksempler på produkter avhengige av pollinering, og tall fra amerikanske landbruksmyndigheter viser at dette gjelder mer enn 100 typer avlinger i USA som står bak produksjon verdsatt til 18 milliarder dollar årlig.

Kjemikalier og parasitter

Amerikanske birøktere mister typisk 40 prosent av sine bier i året, mens raten – frem til i år, ihvertfall – har vært rundt 20 prosent i Canada. Fenomenet som også gjelder mange andre land forklares med blant annet ekstremvær, kjemikaliebruk og parasitter.  

Birøktere som har slitt med honningsalget har etterhvert begynt å leie ut bikuber til bønder som jakter økte avlinger. Såkalte «pollineringsmeglere» kjører ifølge Bloomberg det nord-amerikanske kontinentet på kryss og tvers med sine semi-trailere og matcher bønder og kuber.

– Vi har skapt denne etterspørselen etter kommersielle pollinatører som vi flytter rundt i pollineringsenheter. Det er ganske langt unna de naturlige omgivelsene der en honningbie kan trives, sier Maggie Shanahan, birøkter og forsker ved University of Minnesota, til nyhetsbyrået.

– Katastrofesituasjon

Den ledende canadiske biologen Mark Winston går så langt som å si at «paradigmen om å bringe inn honningbier er på randen av sammenbrudd.»

Canadiske birøktere har mistet så mye som 400.000 kolonier hittil i 2022, og Canadian Honey Council (CHC) hevder overfor Bloomberg at mulighetene til å erstatte tapene er få. Import dekker knappest 10 prosent.

– Antall bier vi trenger i år understreker hvor utsatt industrien er for en katastrofesituasjon. Den største frykten er at hvis vi ser noe lignende neste år, kan pollineringsindustrien, fruktavlingene – og til og med rapsen – være i fare, sier CHC-direktør Rod Scarlett.