<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

En av verdens største vraker Russland

Novelis, verdens største produsent av valsede aluminiumsprodukter, vil fra neste år ikke kjøpe aluminium fra Russland.

Publisert 2. sep. 2022 kl. 14.21
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 256 ord
VRAKER RUSSLAND: Aluminiumskjempen Novelis. Her fra selskapets fabrikk i brasilianske Pindamonhangaba. Foto: Bloomberg

Novelis er verdens største produsent av valsede aluminiumsprodukter, og dermed en av verdens største kjøpere av aluminium. Tidligere denne uken utlyste det USA-baserte datterselskapet av indiske Hindalco Industries en anbudsrunde for 2023-leveranser til sine europeiske fabrikker.

Der ble det spesifisert at intet metall av russisk opphav vil tillates som del av noen avtale. En talsperson for Novelis bekrefter dette overfor Bloomberg. 

Samtidig understreker to kilder med kjennskap til saken at allerede inngåtte kontrakter ikke vil omfattes av det nye vilkåret.

Snart «paringssesong»

Aluminiumsindustrien girer seg for tiden opp «paringssesongen», hvor kjøpere og selgere skal møtes for kontraktsforhandlinger om neste års leveranser. Russland-boikotten fra Novelis kan ifølge nyhetsbyrået sette tonen for forhandlingsklimaet.  

Europa er den viktigste kjøperen av russisk metall som aluminium, nikkel og kobber, og hvis andre gjør det samme som Novelis kan russiske produsenter bli tvunget til å finne nye kjøpere.

Ingen av de tre nevnte metallene har blitt sanksjonert av Europa eller USA. Enkelte aktører, og særlig i Europa, har prøvd å unngå russisk metall, men mye av verdenshandelen pågår ifølge Bloomberg likevel gjennom årlige eller flerårige avtaler som allerede var på plass da Ukraina-krigen startet.

Alcoa-kutt i Farsund

Årets forhandlinger vil finne sted samtidig som galopperende energipriser øker presset på europeiske aluminiumsprodusenter, og skviser marginene for det som er en høyst kraftintensiv industri.

Alcoa varslet tidligere denne uken at produksjonskapasiteten ved Lista-smelteverket i Farsund vil bli redusert med en tredjedel.

Hvis flere smelteverk enten tvinges til å redusere produksjonen, eller stenge den ned fullt og helt, vil dette potensielt kunne øke Europas importbehov for aluminium.