<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ureaprisene stiger noe

Prisveksten har avtatt betydelig etter den kraftige oppgangen i forrige uke.

Publisert 9. sep. 2022
Oppdatert 9. sep. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 316 ord
UREA: Prisene stiger noe denne uken. Illustrasjonsfoto: Dreamstime

Granulert urea fra Egypt steg 2 prosent til 885 dollar pr. tonn denne uken, etter å ha steget 12 prosent forrige uke.

I Europa har etterspørselen ifølge Pareto Securities avtatt, der importører har trukket seg tilbake etter å ha booket store volumer for september og inn i oktober. Den europeiske produksjonssituasjonen er fortsatt utfordrende, til tross for at gassprisene har falt godt under toppene i august.

Videre skriver Pareto at India skal avslutte et urea-anbud fredag, for forsendelser frem til 21. oktober. Som med tidligere anbud, kan det hende at budprisen ikke blir avslørt før om noen dager. Kjøper har angitt et veiledende mål på 1 millioner tonn.

Ifølge Profercy må India gjøre flere store innkjøp før utgangen av dette året, men sies å være noe bedre posisjonert sammenlignet med samme periode i fjor. Lokale rapporter antyder imidlertid at salget fra april til slutten av august er på linje med i fjor. Kinas fravær i eksportmarkedet fortsett å gjøre det vanskelig.

Pareto skriver at de europeiske nitratprisene er stabile, hvor Yara og andre produsenter presser prisene opp. Yara skal angivelig ha økt nitratprisene i Frankrike og Tyskland, og sies å være blant få leverandører som tilbyr ammoniumnitrat for levering i september.

Yaras run-rate EPS steg til 60 kroner denne uken, fra 40 kroner forrige uke, ettersom høyere gjødselpriser mer enn kompenserer for stigende gasspriser. Tidligere i uken nedgraderte imidlertid Morgan Stanley sin anbefaling på Yara til hold fra kjøp, samtidig som kursmålet ble redusert til 470 kroner pr. aksje fra tidligere 580 kroner.

Ellers bemerker ADM Agri at europeisk produksjon av ammoniakk og ferdige nitrogengjødselprodukter fortsatt er sterkt redusert. Selv om gassprisene har falt, er produksjonen og forsyningen av nitrater og urea fremdeles påvirket. De viser til at CF Fertilisers UK er ute av markedet for nysalg, som følge av at det er økonomiske vanskelighetene ved å produsere nitrogengjødsel i Storbritannia og Europa.

(TDN Direkt)