<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Litiumprisene nær firedoblet på ett år

Den skyhøye etterspørselen etter litium kan skape problemer for elbil-produksjonen.

Publisert 21. sep. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 230 ord
DYRE BATTERIPRISER: Fortsetter litiumprisene oppover, kan det skape forsinkelser for elbilproduksjonen. Dreamstime.com

Et tonn litium koster nå rundt 71.300 dollar i Kina, viser tall fra Asian Metals Inc. Det er nær fire ganger så mye som for ett år siden, og rett under rekorden fra mars, skriver The Wall Street Journal.

Både nordsjøoljen og kobber, begge industriviktige råvarer, har falt med henholdsvis 15 og 7 prosent dette kvartalet. Men for litium fortsetter oppgangen takket være elbil-etterspørselen, og særlig i Kina.

I Kina har bilsalget økt etter at det ble lettet på flere coronarestriksjoner i juni, og dermed har også etterspørselen etter litium-batterier fulgt etter. Ifølge China Passenger Car Association kommer seks millioner nye elbiler til å bli solgt i landet i år – dobbelt så mye som i 2021.

– Litium følger virkelig det kinesiske elbilmarkedet, og det har bare tatt av, sier råvareanalytiker Edward Meir hos ED&F Capital Markets.

– Dette er et frempek på hva som kan vente oss i USA, mener han.

Nå forventer analytikere at litium-etterspørselen kommer til å øke i årene fremover ettersom stadig flere bilprodusenter faser ut forbrenningsmotorer, og heller satser elektrisk. Fortsetter litiumprisene oppover, kan det skape forsinkelser for elbilproduksjonen. 

Tesla-sjef Elon Musk gikk i sommer ut og sammenlignet litium-utvinning med å trykke sedler.

– Jeg vil nok en gang oppfordre gründere til å gå inn i litiumraffiseringsindustrien. Det er litium stort sett overalt, sier Musk ifølge The Wall Street Journal.