Poppe ansvarlig for tapte leiligheter

Poppe & Co Eiendomsmegling AS er dømt til å erstatte utbyggers tap for fem leiligheter som kjøperne ikke klarte å betale for. (Oppdatert 18.00)

Foto: Finansavisen

Utbyggerne av leilighetsbygget Krystallen i Kvitfjell mente at meglerfirmaet ikke gjorde jobben sin da de solgte flere leiligheter under oppføring, uten å sjekke godt nok om kjøper hadde finansieringen i orden.Torsdag fikk de medhold i Oslo tingrett. Poppe holdes ansvarlig for det tapet Krystallen Eiendom AS er påført som følge av at fem leiligheter ikke er overtatt og betalt av kjøperne i henhold til de inngåtte kontraktene.Når det gjelder størrelsen på erstatningen, har retten tidligere bestemt at den skal fastsettes i en egen rettssak.I tillegg må Poppe & Co Eiendomsmegling AS ut med 943.431 kroner i sakskostnader til Krystallen Eiendom AS.- Sjekket ikkeBoligkomplekset er blitt et symbol på kollapsen i markedet for fritidseiendommer her i landet. Flere av kjøperne planla å videreselge leilighetene og ta ut profitt, og flere av dem skaffet seg mer enn én leilighet.- Meglerne unnlot å kontrollere kjøperes finansiering, og aksepterte bud fra kjøpere med liten eller ingen aktuell betalingsevne, heter det i dommen fra Oslo tingrett.Retten viser blant annet til at tre medlemmer fra samme familie ble overtalt til å kjøpe til sammen 15 leiligheter. Kjøpet ble godkjent, selv om familien opplyste at de ikke engang hadde råd til å betale forskuddet på 100.000 kroner per leilighet.- Løy og overdrev- Strategien med å satse på finansiering gjennom videresalg var avhengig av et fortsatt godt marked for å lykkes, og hadde derved et spekulativt preg, mener retten.I stedet for at eiendomsmeglerne videreformidlet til Krystallen hvor stor risiko som lå i en slik strategi, ga de i stedet inntrykk av at kjøperne var pengesterke. Meglernes karakteristikker var «sterkt overdrevne» og «direkte misvisende positive» står det i dommen.I eiendomsmeglingsselskapet er man skuffet over dommen.- Vi har akkurat fått dommen, og vil bruke litt tid på å jobbe oss gjennom den før vi bestemmer hvordan vi skal forholde oss til den, sier styreleder Jørn Terje Kristensen i Poppe & Co Holding til Dagbladet.no. (©NTB)