Rører ikke prisen på disse leilighetene

Norske leiligheter er nedsatt med opptil en halv million kroner. Men Planbo rører ikke prisene ved Strömstad. - I svekkelsen av svenskekronen ligger det allerede en rabatt inne, sier Carsten Lier i Faktor Eiendom til HegnarOnline.

Reiseliv

I går omtalte vi Planbos saftige priskutt på flere leilighetsprosjekter på Østlandet. Varelageret av usolgte leiligheter er på rundt 250, og i tillegg til rabatter på opptil en halv million (ifølge pressemelding sendt ut i dag, red. anm) lokkes nye kjøpere med både 12 måneders betalt fellesgjeld og dekning av ett års renter på fellesgjeld.For Planbo-eieren, børsnoterte Faktor Eiendom, svir finanskrisen altså ordentlig. For eksempel skrev selskapet ned verdien på usolgte boliger med flere titalls millioner kroner i 4. kvartal i fjor.- Vi har allerede bokført et betydelig tap på disse boligene som følge av finanskrisen. Vi regner med at kjøperne får større utbytte av sin investering enn vi har gjort, sier kommunikasjonsdirektør Carsten Lier i Faktor Eiendom.Tre salg siden i fjor sommerMen det er ikke bare på Østlandet salget har stoppet opp.Planbo-prosjektet Hällekind Resort ved Strömstad ble lansert i fjor sommer. Innen kort tid ble 18 av de 68 leilighetene i første byggetrinn meldt solgt. Siden har det ikke skjedd så mye.- 21 leiligheter er nå solgt, hvorav de siste ved juletider, sier Lier til HegnarOnline.Lier karakteriserer salget så langt som "tilfredsstillende".- Det selges tradisjonelt ikke mye fritidsboliger senhøstes og om vinteren, i tillegg er tomten en byggeplass. Aktiviteten har vært liten i denne perioden, men nå når solen kommer begynner sommermarkedet å bevege på seg, så vi vil starte på igjen med nye visninger i disse dager, forklarer han.- Vi har registrert kontinuerlig interesse, og har hatt flere henvendelser i løpet av vinteren, legger Lier til.- Ingen fiktive salg18 av 21 leiligheter ble altså solgt med en gang i fjor sommer. Enkelte vil kanskje mistenke at noen av salgene er basert på fiktive kontrakter, det vil si solgt internt eller til venner og kjente, for å få godkjent finansiering og byggestart. Kan du avkrefte det?- Definitivt, kommer det kjapt fra Lier.Hvem er kjøperne da?- For det meste nordmenn, og hovedsaklig fra Oslo og Akershus. Aldersgruppene er spredte, og kjøperne spenner fra småbarnsfamilier til godt voksne pensjonister, sier Faktor-direktøren.- Prisene er riktige også nå Leilighetene på 30-109 kvadratmeter er ifølge prospektet priset til 1,9-6,2 millioner svenske kronerVil det være aktuelt å kutte prisene her også?- De prisene er riktige også i dagens markedssituasjon. Men i svekkelsen av svenskekronen ligger det allerede en rabatt inne, sier Lier.Betyr dette at prisene var feil da markedet var bedre?- Hällekind er indrefileten på den svenske Bohuslän-kysten, og vi ser ikke noe grunnlag for å redusere prisene der, svarer kommunikasjonsdirektøren.Eieren av Planbo, børsnoterte Faktor Eiendom ASA, nedskrev verdien på usolgte boliger med flere titalls millioner kroner i fjerde kvartal i fjor.- Vi har allerede bokført et betydelig tap på disse boligene som følge av finanskrisen. Vi regner med at kjøperne får større utbytte av sin investering enn vi har gjort, sier Lier.Lenge til neste byggetrinn Ifølge Lier eier Faktor Eiendom 90 mål der nede. Det er planlagt et andre byggetrinn, også med 68 leiligheter. Men dette ligger lenger frem i tid, og har alltid gjort det.Samtidig skriver selskapet i en pressemelding at Planbo ikke har planer om å iverksette nye prosjekter før varelageret er betydelig redusert.- I motsetning til mange andre har vi hatt full utbygging av våre prosjekter gjennom hele finanskrisen. Vi har stått løpet og leverer de beste prosjektene selv i en turbulent markedssituasjon. Nå retter vi alt fokus mot disse prosjektene før vi iverksetter nye, sier Lier.- De 68 leilighetene er første og eneste byggetrinn i denne omgang. Vi har aldri kommunisert en tenkt byggestart på neste byggetrinn. Det kan bli om tre år og det kan bli om fem år. Vi snakker om et spesielt naturområde, som kommunen har pålagt strenge reguleringer. Prosjektet vil bli utviklet forsiktig og i takt med kommunens og lokalmiljøets interesser, legger kommunikasjonsdirektøren til overfor HegnarOnline.Åpner til St. Hans Naturområdet omfatter ifølge Lier store parkanlegg, "for det meste naturskapt", samt tre kritthvite sandstrender.Du sier at området er en byggeplass nå. Når kan de få som har kjøpt bruke leilighetene sine?- Første byggetrinn skal være leveringsklart til sommeren, og vi åpner til St. Hans, avslutter Lier overfor HegnarOnline.

Nyheter
Personlig økonomi