Hyttemegler: Tungt å jekke ned selgerne

I fjor ble det annonsert 2.200 hytter ved sjøen på Finn.no. Bare litt over 1.000 ble solgt. - Det er tungt å prate selger ned til det nivået markedet vil betale, sier hyttemegler Jørgen Pettersson i Krogsveen.

Foto: Finansavisen
Reiseliv

Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF), i samarbeid med Finn.no, presenterte i dag resultatene av en prisundersøkelse for hytter ved sjøen. Selve undersøkelsen er gjort av analytiker Hans Petter Skogstad i MakroSikt.- På 2005/06-nivåEtter å ha steget 15 prosent i hvert av årene mellom 2004 og 2007, viser undersøkelsen at prisene flatet ut i 2008. Prisfallet var på to prosent.- Prisfallet ser ut til å fortsette inn i 2009, og ser ut til å ta markedet tilbake til 2005/06-nivå. Men det er for mye igjen av året til at vi tør å konkludere, sier Torbjørn Ek, advokat og nestleder i EFF.Hva skyldes dette prisfallet?- Først og fremst at volumene har økt kraftig. Dessuten har folk blitt mer forsiktige, sier Ek til HegnarOnline.Undersøkelsen viser at antall selveierhytter annonsert via eiendomsmegler steg 40 prosent til rundt 2.200 enheter i 2008. Ifølge Ek kan det være flere grunner til det økte volumet, hvorav en av de viktigste er generasjonsskifte. Arvingene ser seg ikke råd til å sitte på eiendommen lenger.- Tungt å jekke ned selgerneSamtidig ble det i løpet av 2008 solgt bare 1.017 hytter via eiendomsmeglere. Undersøkelsen konkluderer da også med at selgeres forventninger er for høye.- Det kan være en tung jobb å prate selger ned til det nivået markedet vil betale, innrømmer daglig leder Jørgen Pettersson i Krogsveen Tønsberg. Han karakteriserer markedet som "veldig oppegående".Dette kommer blant annet til uttrykk i "mellomsegmentet" som starter på 7-8 millioner kroner. Her er aktiviteten liten for øyeblikket.- Hyttene er for dyre for de som har lyst på dem, men ikke gode nok for de som har råd. Det er her en kan gjøre de største kuppene for tiden, forklarte Pettersson.- Her er det salgTil gjengjeld skjer det mye mer i segmentet fra 2-3 til 5-7 millioner kroner.- Det er her salgene skjer for tiden. De som kjøper her skal låne, og drar nå fordel av den lavere renten, sier Krogsveens daglige leder.

Nyheter
Personlig økonomi