Tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) viser at norske forsikringsselskaper ligger an til å utbetale over 300 millioner kroner i forbindelse med frostrelaterte vannskader i 2010, noe som tilsvarer en tredobling fra i fjor.- En gjennomsnittlig vannskade koster 40.000 kroner, sier adm. dir. Tom Granquist i Storebrand Skadeforsikring ifølge Pressenytt.- Kostnaden på en vannskade er den samme hele året, men vi ser alltid en økning i antall skader fra januar til mars. I 2010 opplevde vi en dobling i antall vannskader i denne perioden, noe som trolig skyldes ekstrem kulde over lengre tid, fortsetter han.
- En typisk hyttevannskade- Skru av hovedkranenIkke stol på varmepumpenHvordan beskytte boligen mot frostskader
  • Når vann fryser til is, øker volumet med 10 prosent. Det viktigste for å unngå frosne rør, er å passe på at huset er godt nok oppvarmet.Når vann fryser til is, øker volumet med 10 prosent. Det viktigste for å unngå frosne rør, er å passe på at huset er godt nok oppvarmet.
  • Rom med vannførende rør må alltid holde varmegrader. Sørg for isolasjon på utsiden.Rom med vannførende rør må alltid holde varmegrader. Sørg for isolasjon på utsiden.
  • Vannledninger og tilknyttet utstyr må ha jevnlig tilsyn. Ved langvarig fravær uten tilsyn bør du stenge hovedkranen.Vannledninger og tilknyttet utstyr må ha jevnlig tilsyn. Ved langvarig fravær uten tilsyn bør du stenge hovedkranen.
  • Steng hovedkranen før du tiner frosne rør. Når ispropper tiner i frostsprengte rør vil vannet fosse ut. Sørg også for oppvarming av rommet. Bruk gjerne varmluftpistol, hårtørrer eller vifteovn på det frosne røret, men husk kontinuerlig tilsyn under tiningen.Steng hovedkranen før du tiner frosne rør. Når ispropper tiner i frostsprengte rør vil vannet fosse ut. Sørg også for oppvarming av rommet. Bruk gjerne varmluftpistol, hårtørrer eller vifteovn på det frosne røret, men husk kontinuerlig tilsyn under tiningen.
  • Ikke bruk åpen varme som skibrenner, primus og lignende for tining av frosne rør.Ikke bruk åpen varme som skibrenner, primus og lignende for tining av frosne rør.
I en landsomfattende undersøkelse Norstat har utført for Storebrand oppgir oppgir 9 av 10 at de ikke frykter kuldeskader på boligen sin i vinter.- Svarene tyder på at overraskende mange allerede har glemt fjorårets ekstremkulde og skadeomfang, sier Granquist.Han minner om at spesielt hytter og eldre hus er utsatt for vannskader som raskt kan bli kostbare.- En typisk hyttevannskade oppstår når du setter på varme for å unngå frostskader - og sikringen senere ryker. Dette kan føre til at rørene sprekker og forårsake store skader, sier Granquist. Ifølge direktøren er det beste skadeforebyggende tiltaket på hytter og i boliger å skru av hovedkran og tømme ledninger for vann.- I eldre boliger er det lurt å sjekke at hovedkranen er tett. I gamle hus er dette en vanlig skadeårsak. I tillegg bør alle vite at oppvaskmaskiner kan lekke selv uten frost. Her er det lurt å investere i et vannlåssystem, som er standard på alle nyere maskiner.Det finnes også varslingssystemer som melder fra på mobiltelefonen hvis temperaturen i hytta synker under et visst nivå, opplyser han. Nesten en halv million nordmenn har installert varmepumpe i hjemmet sitt, men ifølge Granquist bør du ikke stole bare på varmepumpen.- En av hovedårsakene til at disse vannskadene oppstår er at man stiller inn varmepumpen på 5-15 grader og drar på ferie. Er det skikkelig kaldt, spesielt over en lengre periode, vil pumpen neppe klare å holde varmen i huset og temperaturen vil falle til under null grader, advarer han. (Kilder: Storebrand og FNO)