Sydenbolig: Her kan du gjøre et kupp

- I høst har det tatt helt av, sier daglig leder Agnar D. Carlsen i Norsk Megling til HegnarOnline. Her mener han du gjør de beste kjøpene akkurat nå.

Denne villaen ved Cotignac i Provence, ca. 45 min. fra kysten, har en prisantydning på 560.000 euro. Bilde gjengitt med tillatelse fra megler.
Reiseliv
- Høst, vinter og tidlig vår er normalt den beste tiden for å selge eiendom i utlandet. I Spania begynte å ta seg opp i fjor høst. I løpet av året har det bare dratt seg mer og mer til, før det har tatt av nå i høst, sier daglig leder Agnar D. Carlsen i Norsk Megling til HegnarOnline.- Så langt i høst har vi hatt 15 salg på Costa del Sol. Våre meglere har fullbookede visninger, nesten hver dag i hele november, føyer han til.
- Utrolig gunstig for kjøperneArtikkelen fortsetter under bildet.Provence-villaer fra 500.000 euroEngelskmenn selger til halv prisArtikkelen fortsetter under bildet."Sikre" områder i SpaniaArtikkelen fortsetter under bildet.- Kreta like billig som Spania
Eiendomsselskapet Aguirre Newman anslo ifølge Finansavisen tidligere i høst antall usolgte boliger i Spania til 1,4 millioner. Bankene som finansierte de store utbyggingene prøver nå få noe av pengene tilbake, og legger ut masse leiligheter til dumpingpriser.Den enorme overetableringen i Spania har gitt en prisutvikling Carlsen beskriver som "utrolig gunstig" for kjøperne.- Bankene har nå startet med å legge ut gjerne 10-30 eiendommer for salg - samlet. I utgangspunktet skulle de tvangsselges, men de legges nå ut på investormarkedet. Flere seriøse norske investorer har meldt sin interesse for disse tilbudene, sier han.Ifølge nye regler måtte spanske banker fra 30. september øke avsetningene på eiendommene de har overtatt. Dette har gjort det dyrere for dem å sitte på eiendomsmassen, og har medført et rush av leiligheter lagt ut for salg. Carlsen forteller videre om økt interesse også i Frankrike og Italia. Han har nettopp vært i Provence, hvor Norsk Megling viste frem 19 eiendommer på to dager til én kunde.Kunden Carlsen snakker om kjøpte en villa i Lorgues, med boareal 130 kvadratmeter, til 560.000 euro. Vedkommende kan glede seg over blant annet stue med peis, stort spisekjøkken med utgang til stor overbygget uteplass, to bad, tre soverom, samt et studio. Villaen er omgitt av en "pent opparbeidet" og solrik tomt på 1,7 mål med stort svømmebasseng. Fra eiendommen er det ca. åtte minutters gange til byen.- Den kan leies ut i høysesongen for 1.500-2.000 euro i uken, og da kan en fort gjøre god forretning. Generelt er det god forretning å leie ut i Frankrike, da leieprisene er de dobbelte av i Spania, der det vrimler av objekter, sier megleren videre til HegnarOnline. I Provence, litt opp i landet med kjøreavstand på ca. en time til Nice og 30 minutter til kysten, starter ifølge megleren prisene for villaer på 5-600.000 euro.- Dette er vel å merke ikke i "det gylne triangel"-området mellom Nice/Antibes og Cannes, med bakenforliggende byer som Mogens, Vence og St. Paul. Her begynner det på rundt én million euro for en villa. Langs kysten fra Nice mot Villefranche, Cap Ferrat og Monaco er prisene meget høye. Vi har ikke mange salg i dette området, sier Carlsen.- En trend som fortsatt er synlig, både i Frankrike og Spania, er at engelskmennene fortsatt er i salgsmodus, på grunn av pundet. Mange sitter på store, fine eiendommer de kjøpte for 1,5-2,0 millioner euro, og lånte halvparten i euro. Nå legges de ut for nesten halv pris, legger han til. Norsk Meglings daglige leder anbefaler at du er veldig selektiv på hvor du handler, og karakteriserer "sentralt beliggende bruktboliger", samt leiligheter i "ferdige nybyggprosjekter med en viss standing" som gode kjøp.- Forholdsvis sikre områder er - på Costa Blanca - fra Denia og nedover forbi Altea, Alicante og ned mot Costa Calida, selv om du også her finner en del spøkelsesbyer. På Costa del Sol, fra Nerja og videre nedover litt syd for Marbella er det mye ledig, og muligheter for å gjøre fornuftige kjøp i de attraktive områdene. Her peker for eksempel Elvira og Marbella seg ut, forklarer Carlsen.Du sier en kan gjøre gode kjøp i Spania. Men hva får du for pengene?- For 150-200.000 euro får du en fin og sentral leilighet på 70-80 kvadratmeter og to soverom, i godt sameie, og i tillegg svømmebasseng og nærhet til sjøen. Skal du ha strandlinje, er det fortsatt dyrt. Villaene koster fra 350.000 euro og oppover. Ser du en villa som koster rundt 150.000 i Spania, er det noe feil, sier Carlsen.- I Frankrike kan du grovt sett doble disse prisene, legger han til.Hvis vi legger et "value for money"-begrep til grunn, finnes det andre steder enn Spania hvor du kan gjøre gode kjøp?- Kreta. Her er prisene på samme nivå som i Spania, men på vei opp igjen. Her har vi tidligere sett mange useriøse utbyggere, men disse er borte nå. De greske myndighetene har satt ned foten, og det er slutt på å starte bygging uten godkjennelser. Før så vi tilfeller der useriøse utbyggere fikk byggestopp og flere påbegynte prosjekter måtte rives.- Bruk tid på undersøkelse før og under visninger, sørg for sikkerhet for alle innbetalinger og be om referanser. Sjekk grundig firmaene som du kommer i kontakt med, avslutter Carlsen overfor HegnarOnline.