Kroatia - et paradis for seilere

Kroatia står frem som en feriefavoritt blant mange nordmenn, og en seiltur i den vakre skjærgården byr på en rekke positive opplevelser.

Norske Inspiratour er en av turoperatørene som tilbyr seilkurs med utgangspunkt i Dubrovnik og Split. HegnarOnline ble med på et seilas som fant sted 16. juli til 23. juli. Et turkisblått hav, entusiastiske medseilere og behagelige varmegrader la et flott bakgrunnsteppe for en spennende uke til sjøs.Et mannskap på åtte personer, i tillegg til skipperen, mønstret på hver av de to 42 fot store seilbåtene av typen Bénéteau Oceanis.Les også: Det gode liv i DubrovnikDet er lett å dra den slutningen at en bestemt type mennesker tiltrekkes av opplevelsesferier. Eventyrlystne, nysgjerrige og åpne er stikkord som fort kan benyttes. Bakgrunnen til de reisende på dette seilaset var like variert som den var fascinerende. To leger, en nevropsykolog, en psykolog, en advokat, en tannlege, ingeniører og en økonom.Les også: Kongen av rivieraen for 100.000 natten-Mange av vennene mine er på kjærlighetsferie denne sommeren. Jeg ønsket ikke å sitte hjemme i Bergen i regnet og meldte meg derfor på dette seilkurset. Det er første gang jeg reiser alene, sier Cathrine Karlsen til HegnarOnline.Fremgangsmåten var enkel. Hun gikk inn på Google og søkte på "Jeg reiser alene". Her kom hun over tilbudet fra Inspiratour.-Jeg liker aktivitetsferier ettersom jeg liker å bli utfordret, og en seilferie i Kroatia hørtes interessant ut. Turen innfridde, sier Karlsen.Les også: Ny luksusdrøm på MaldiveneGunilla Hansson er en av seilerne som har vært med Inspiratour tidligere.-Første tur med Inspiratour fant sted i 2009 da jeg var på mat- og vinkurs i Toscana. Her ble jeg kjent med Erlend Lappegard som snakket varmt om seilturer. Det resulterte i at jeg meldte med på nyttårsseilas i Karibia få måneder senere, sier Hansson til HegnarOnline.-Det var en utrolig frihetsfølelse. Jeg ble hektet på seiling og ønsket å lære mer. Derfor er jeg nå med på dette seilkurset i Kroatia. Noen tror Inspiratour tilbyr gruppereiser med en guide som går foran og peker. Det kunne ikke vært mer feil, sier Hansson.Les også: Du kan leie Richard Bransons paradisSeilkurset hadde en jevn progresjon hvor skipperen vektla rotasjon av oppgaver på båten. I løpet av syv dager lærte vi grunnprinsippene ved å seile en stor seilbåt. Et behagelig moment var det faktum at det ble tatt hensyn til hver enkelt seilers ønske om påfyll av kunnskap. Noen gikk inn for å bli en best mulig seiler på en uke, mens ande nøyde seg med å få et innblikk i hvordan livet er på en seilbåt. Deltagerne valgte selv hvor engasjerte de ønsket å være i seilingen.Les også: 1 uke i paradis: 578.000 kronerFrokost og lunsj ble inntatt på båten, etterfulgt av en forfriskende dukkert. Etter flere timers seiling var det klart for middag. Det foregikk enten på land hvor vi oppsøkte små, familiedrevne restauranter, eller at vi ankret opp ved siden av hverandre i en stille bukt hvor vi laget middag om bord.Les også: Skal bygge luksusyacht for tre milliarder kronerEn av perlene vi kom over var Gastro Mare, lokalisert på Kobaš. Restauranten drives av den meget engasjerte Antonio Toni Bjelancic, som kunne fortelle at han har en ex. kone som driver Ristorante Allegro i Stavanger.-Det er alltid gøy å få besøk fra Norge, sier Bjelancic før han ønsker oss velkommen til bords.Les også: David Copperfield leier ut drømmeøyer for 207.000 dagenLangs kysten utenfor Dubrovnik ligger en rekke små og trivelige havner som byr på god mat og en upåklagelig atmosfære. Ettersom Kroatia har 1.185 øyer, hvorav 67 er bebodde, skulle det være nok å velge i. Én ukes seiltur i en av Europas vakreste skjærgårder anbefales på det varmeste.Praktisk informasjon Seilturen koster 7.990 kroner. Mat og drikke, samt flybillett, kommer i tillegg. Du kan fly med Norwegian og SAS fra flere steder i Norge til Dubrovnik.