Det sies at mange kaller kystriksveien fra Steinkjer til Bodø verdens vakreste turistvei.Langs denne veien, mellom Sandnessjøen og Brønnøysund, finner vi et spektakulært øylandskap som teller mer enn 12.000 øyer og holmer. En av dem er Ylvingen, kjent fra NRK-serien "Himmelblå".En annen er Vega, som sammen med noen øyer rundt står på UNESCOs verdensarvliste.Og rett nord for Vega ligger øya Tåværet, 92 mål med svaberg, strender og grøntområder. Øya, som er rundt 1,8 kilometer lang og i underkant av 500 meter på det bredeste, er nå til salgs.
Les også: 136 millioner for Picasso med Marbella-palassFølg HegnarOnline på Facebook!- Ingenting å sammenligne medArtikkelen fortsetter under bildet.- Ikke som å kjøpe på SørlandetArtikkelen fortsetter under bildet.550 kvm bygningsmasseArtikkelen fortsetter under bildet.Kan få støtte til oppussingArtikkelen fortsetter under bildet.- Kan fort bli en millionArtikkelen fortsetter under bildet.Utsikt til Syv Søstre
Det er usikkert om den omfattes av listen (UNESCO skriver "a cluster of dozens of islands centred on Vega"), men daglig leder og partner Håkon Strand i Aktiv Eiendomsmegling St. Hanshaugen i Oslo er uansett ikke i tvil om at han sitter på en perle av eiendom.Prisantydningen er 4,5 millioner kroner. Hvordan kom du frem til den?- Prisingen var i dette tilfellet utrolig vanskelig - du har jo ingenting å sammenligne med. Selger og jeg har snakket og tenkt mye sammen, og kommet frem til at vi bare må prøve et nivå eieren er villig til å selge på.- Tiden vil vise om kjøperne er enig i prislappen, men dette er en helt spesiell eiendom. Bygningsmassen er etter forholdene veldig bra, og for de rette er dette et fantastisk sted med masse god historie, sier Strand til HegnarOnline.Ifølge UNESCO finnes det i verdensarvområdet rester av bosetninger fra så langt tilbake som steinalderen.Kjøpergruppen er vel ikke den bredeste - hvem henvender en seg mot?- Målgruppen er litt lettere å definere når vi selger en 3-romsleiligheter. Dette er mer upløyd mark, men potensielt tror jeg det er mange interessenter her også, sier Strand.Han kan fortelle om det han oppfatter som seriøse henvendelser både fra utlandet og både Bergen og Oslo her hjemme.- Denne eiendommen passer for dem som er på jakt etter noe helt utenom det vanlige, og som ønsker seg noe ikke mange andre har. Det er ikke som å kjøpe på Sørlandet. Du får øyer der også, men for litt mer penger, fortsetter Strand.- Åpenbart snakker vi her om en fritidseiendom for bruk i sommerhalvåret. Og selv da kan det være greit å ta med seg vindjakken, legger han til.Helgelandskysten høres ut som et stykke unna, men direkteflyet med Widerøe fra Oslo til Brønnøysund tar ikke mer enn drøyt halvannen time. Derfra er det tre kvarter med ferge til Vega, og egen eller leid båt den siste etappen ut, blant holmer og skjær. Båtturen tar ca. 20 minutter.Kjører du bil fra Oslo, bruker du like lang tid til hytta i Blindleia. Tåvær har hatt tre husstander, og var bebodd frem til 1985. En av eierne drev et lite handelssted, fint beliggende i en vik, med jekt som kjøpte fisk i Lofoten. På det meste fikk 150 mennesker posten sin hit.Bygningsmassen er relativt stor, og utgjør ca. 550 kvadratmeter i bruttoareal.Våningshuset, på 176 kvadratmeter P-rom fordelt på to etasjer og loft, er fra 1875. Øvrig bebyggelse omfatter 52 kvadratmeter butikk/postkontor fra ca. 1910, 40 kvadratmeter uthus fra ca. 1920 og låve fra på ca. 140 kvadratmeter, også den fra ca. 1920.Her bemerker megleren at særlig låvebroen er i dårlig forfatning, og utrygg å gå på.I tillegg følger eldhus og utedo av typen "gammaldass", samt ikke minst dypvannsbrygge og stort naust på ca. 144 kvadratmeter.Utlegg til oppgradering må påregnes?- Ja, her må du gjøre en god del. Hovedhuset er i god forfatning, men låven er sliten - i likhet med en del av de andre husene. Brygge og naust er i god stand.- Men bygningsmassen er fredet, så du er bundet. Oppføring av nybygg er ikke lov, men eksisterende bygg er veldig lett å modernisere, så lenge du bevarer uttrykket, forteller Strand.Ifølge annonsen kan det søkes om økonomisk støtte fra Nordland fylkeskommune/kulturminnefondet for oppussing og oppgradering av bygningene.- Kulturmyndighetene har sagt seg positive til å gi slik støtte, da bygningsmassen har historisk betydning for hele området, sier megleren.Hvor mye kan det være snakk om?- Det vet en ikke sikkert før forespørselen foreligger, svarer Strand.Men det ligger i kortene at du må spytte inn en del av egen lomme? Et millionbeløp, kanskje?- Det kan det fort bli. Men beløpet er avhengig av hvilke krav en setter. Nedre grense er likevel sikkert mindre enn én million, mens fantasien styrer den øvre grensen, sier megleren. Har du ikke båt, kan du leie på Vega, som er et stort samfunn der du finner det meste du trenger av butikker.Til slutt, hva vil du fremheve ved eiendommen?- Det må bli den ville, fantastiske naturen på og rundt eiendommen, og den flotte utsikten der ute i havgapet. Fra stuen, soverommet og kjøkkenet ser du for eksempel til fjellkjeden Syv Søstre. Samtidig er beliggenheten nokså skjermet og rolig, avslutter Strand overfor HegnarOnline.Alle bilder er gjengitt med tillatelse fra megler.