Hyttemegler: Da står du der bare og stamper

- Kjøperne er ikke "dødnødt" til å handle hytte, heller, sier ABCenter-megler Eivind Berentsen til HegnarOnline.

Illustrasjon, ferie på hytta. Blindleia. Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX .

Årets sesong for hytter ved sjøen har ikke vært den beste, noe det labre sommerværet må ta sin del av skylden for.Vestfold-megler Jørgen E. Pettersson, daglig leder for Krogsveen i Tønsberg, karakteriserte overfor HegnarOnline i slutten av juni markedet for dyre hytter som dødt . I Finansavisen i forrige uke var det "kjøpers marked over hele fjøla" .Til samme avis tidlig i mai sa eiendomsmegler Tom Didrik Eriksen hos DNB i Kragerø at problemet er at det ikke er nok kjøpere i markedet.I et intervju vi publiserte sist uke sa eiendomsmegler Eivind Berentsen i ABCenter Kristiansand at også hytter i lavere segmenter kan være tungsolgte.Les også: - Billige hytter kan også være tungsolgte- Vær, vind, media og finansuroHvorfor blir hytter liggende?- Vær og vind er selvfølgelig en faktor, i tillegg til uro i finansmarkedene. Folk er generelt trygghetssøkende, og her styrer nok medias psykologi veldig mye mer enn rentenivå og den typen ting.- Men det at vi er positive, viser tro på markedet og sier at markedet vil ligge der det er nå også fremover - det skal verken ned 20 eller opp 30 prosent, tror jeg vil gi folk en trygghet som gjør at de tør å kjøpe. Og de skal igjen måle seg mot hva andre gjør, sier Berentsen til HegnarOnline.Har dere mange objekter som har overvintret, og ligget usolgt lenge?- Vi har en del, men så er det svært få meglere av sjøeiendommer som ikke har det. Og da må vi på en måte snu litt på ballen, og se hva vi kan gjøre, svarer ABCenter-megleren.Les også: - Hytteselgere lever i en drømmeverden- Får jeg ikke 18 millioner, gidder jeg ikkeSamtidig peker han på utfordringen med sjømarkedet som ligger i at de som sitter på dyre hytter ikke må selge.- De har gjerne tenkt på dette lenge, så kom finanskrisen, og de drøyde noen år. Og når markedet ser bedre ut, vil de prøve igjen. Derfor så vi nok i fjor, og tidligere i årets sesong, en del dyre eiendommer som kom ut, sier Berentsen.Flere dyre salg tidlig på sommeren har bidratt til å dra opp snittprisen på solgte objekter på Sørlandet i år.- Men det igjen skaper også konkurranse, og utfordringen da er at folk ikke har noe behov for å selge. De sier: "får jeg ikke 18 millioner, gidder jeg ikke". Så står de på det frem til høsten kommer og finner ut: pokker, vi kan selge for 15 millioner, men da venter vi heller til neste år, fortsetter megleren.Les også: Meglere om tomtefeste: Ikke snakk om noen 15-dobling- Kjøperne ikke "dødnødt" til å handle Selgerne har med andre ord god tid på seg.- En annen utfordring, når selger har god tid og litt stive forventninger, er at kjøperen på en måte heller ikke er "dødnødt" til å handle fritidseiendom. Så da står du der på en måte og stamper frem til noen begynner å jekke seg.- Og da er det ofte selgeren som må indikere at hun eller han tar imot noe lavere, før kjøpere tar stilling til det og handler derfra, sier Berentsen videre.Ifølge megleren har det blitt gjort en del salg på 10-12 millioner kroner i Blindleia og Kristiansand-området tidligere i år.- Men volumet er lite, og med priser fra 6-7 til 10-12 millioner på mye av det vi selger, er det klart at listen ligger høyt. I Kristiansand-området ser vi alt fra 2 til 15 millioner kroner, sier han.Les også: Kjøpers marked, men her selges hyttene tvertIngen holmer er like Det dyreste i Berentsens portefølje akkurat nå, iallfall ifølge Finn.no, er en hytte med sjøbu på Krossneset i Søgne utenfor Kristiansand. Eiendommen på 1,24 mål tomt, og med sandstrand og stort bryggeanlegg er priset til 10 millioner kroner.- Alt er avhengig av hvor du er hen. Ingenting er likt. Den holmen der er ikke lik den holmen der. I tillegg kommer vær, vind, sol, bølger og bryggeanlegg. Det er veldig mye som spiller inn, sier Berentsen.Han mener derfor at meglerne ikke har noen lett jobb.- Vi er veldig ydmyke på at det vi sier ikke alltid er korrekt. Men poenget er jo at hvis vi får selgere til å justere seg noe, til et nivå som høres fornuftig ut, så vil iallfall folk komme, de får loddet stemningen og interesse skapes.- Til slutt vil markedet tilpasse seg, og budene også, avslutter ABCenter-megleren overfor HegnarOnline.Følg HegnarOnline på Facebook her!