- Kjøper du bolig her, er det i et skatteparadis

Ifølge Syden-megler Agnar D. Carlsen er flere land i Europa skatteparadiser når det kommer til arv. Disse reglene må du forholde deg til i Italia.

Fra Toscana. Foto: Lena S. Falck/Finansavisen.
Reiseliv

Markedet for hytter langs sjøen har vært relativt dødt denne sommeren.Da bransjen la frem prisstatistikk i midten av juni ble billige sydenboliger - som ofte bare er en billig flybillett unna - trukket frem som en av mange årsaker til at det er så stille her hjemme.Tilnærmet solgaranti spiller selvfølgelig også en rolle. Og i tillegg er tilbudet stort og prisene presset langt ned.- Ingen skattebomber Da Finansavisen i forrige uke omtalte det omfattende tilbudet av hytter over 10 millioner kroner, gikk Nils Nordvik ut og advarte mot skattefeller.I Finansavisen mandag denne uken avviste sydenmegler Agnar D. Carlsen i Norsk Megling at det finnes noen skattefeller.- Det finnes ingen skattebomber i Europa, slo han fast.- Så nær som i Hellas, har politikerne ingen interesse av å skru opp skattene. Det vil ramme lokalbefolkningen like hardt, sa Carlsen videre.Les også: Kjøpe Spania-bolig? Ingen skattebomber, sier meglerLes også: Skatten du må betale hvis du kjøper Frankrike-boligSkattereglene Men hva så med skattene og avgiftene når du skaffer deg et italiensk feriehus?Kjøpe: Normalt utgjør kostnadene 10-15 prosent av kjøpesum på 150.000-300.000 euro.Ifølge Norsk Megling betaler du en avgift trinnvis basert på eiendommens skattetakst. Trinnene justeres hvert år. Dokumentavgiften utgjør 10 prosent av denne taksten.Utgifter til notar starter på 1.200 euro. Utgifter til advokat utgjør 1,5-3,0 prosent av kjøpesummen, men minst 4.000 euro.Skattlegging av gevinst ved salg: Har du eid fritidseiendommen i fem år eller mer, er det ikke skatt på gevinst ved salg. Gevinster ved salg før den tid beskattes med en progressiv skattesats.Les ellers vår tidligere omtale av italienske skatteregler.Eiendomsskatt: Beregnes ut fra en ligningsverdi på eiendommen. For eiendommer på 100 kvadratmeter beløper denne skatten seg til 20 euro eller mer, avhengig av kommunens økonomi det aktuelle året.Formuesskatt: Ingen formuesskatt til Norge på det du eier i Italia.Andre avgifter: IMU (Imposto Municipale Unica) er en kommuneskatt som betales tre ganger i året i hhv. desember, juni og evt. september. Den avløser den tidligere ICI-skatten (Imposta Comunale sugli Immobili).Normale fellesutgifter utgjør 750 euro per år, mens forsikring ligger på 350 euro i året for en leilighet med to soverom.Utleie: Leieinntekter skattlegges sammen med annen inntekt. Skattepliktige leieinntekter beregnes normalt ved å ta brutto leieinntekter og trekke fra utgifter til for eksempel vedlikehold, administrasjon og lokale skatter.Les ellers vår tidligere omtale av italienske skatteregler.Arveavgift: Agnar D. Carlsen i Norsk Megling fremhever noen europeiske land som rene skatteparadiser når det gjelder arv, deriblant Italia. Fribeløpet er på én million euro. Over dette er arveavgiften 4,0 prosent.Søsken og andre familiearvinger betaler 6,0 prosent arveavgift over 100.000 euro. Andre betaler 8,0 prosent.Følg HegnarOnline på Facebook her!

Nyheter
Personlig økonomi