Skatten du må betale hvis du kjøper Frankrike-bolig

Ifølge Syden-megler Agnar D. Carlsen finnes ingen skattebomber i Europa. Dette må du forholde deg til i Frankrike.

Foto: Norsk Megling.
Reiseliv

Markedet for hytter langs sjøen her hjemme har vært relativt dødt denne sommeren.Da bransjen la frem prisstatistikk i midten av juni ble sydenboliger - som i mange tilfeller bare er en billig flybillett unna - trukket frem som en av mange årsaker til at det er så stille her hjemme.Tilnærmet solgaranti spiller selvfølgelig også en rolle. Og i tillegg er tilbudet stort og prisene presset langt ned.Da Finansavisen i forrige uke omtalte det omfattende tilbudet av hytter over 10 millioner kroner, gikk Nils Nordvik ut og advarte mot skattefeller.- Europa er et arveparadis I samme avis i går avviste sydenmegler Agnar D. Carlsen i Norsk Megling at det finnes noen skattefeller.- Det finnes ingen skattebomber i Europa, slo han fast.- Så nær som i Hellas, har politikerne ingen interesse av å skru opp skattene. Det vil ramme lokalbefolkningen like hardt, sa Carlsen videre.Den daglige og faglige lederen karakteriserte overfor Finansavisen Europa som et "arveparadis".Skattereglene Men hva så med skattene og avgiftene når du skaffer deg et fransk feriehus?Kjøpe nytt: Skatter, avgifter (inklusive dokumentavgift og tinglysningsgebyr) og notarkostnader kommer opp i 5,0 prosent av kjøpesummen.Kjøpe brukt: Skatter, avgifter (inklusive dokumentavgift og tinglysningsgebyr) og notarkostnader kommer opp i 7,0 prosent av kjøpesummen.Utleie: 25 prosent av kjøpesummen oppføres som formue i Norge. Tilsvarende med leieinntekter.Les ellers vår tidligere omtale av franske skatteregler.Eiendomsskatt: Taxe foncière er en årlig kommunal skatt, som varierer fra kommune til kommune. Den baseres på utleieverdi fastsatt av kommunen, og betales av selger frem til utgangen av transaksjonsåret.Det koster normalt 1,0-1,2 prosent av kjøpesummen å eie en bolig i et år.Ifølge Norsk Megling er forsikring, strøm- og vannavgifter, lokale avgifter, skatt, ettersyn, vedlikehold og fellesutgifter da inkludert.Arveavgift: Fribeløpet er satt ned fra 150.000 til 100.000 euro. Det betyr at hvert barn kan arve 100.000 euro av hver forelder avgiftsfritt.I tillegg kan foreldrene tinglyse bruksrett som halverer arveavgiftsgrunnlaget. Verdien av bruksretten kommer an på foreldrenes alder, og som alltid er det slik at jo før, jo bedre.Sjekk tabell hos franske skattemyndigheter her.Samboere må merke seg at avgiften kan bli høy om ikke gode avtaler er inngått.Skattlegging av gevinst ved salg: Gevinst er skattepliktig med 34,5 prosent, men ifølge skatteavtalen betaler du ikke mer enn 28 prosent, slik at du ikke betaler skatt til Norge ved salg første fem år.Ved senere salg reduseres gevinstskatten i Frankrike gradvis.Mer om reglene for gevinstskatt finner du her.Følg HegnarOnline på Facebook her!

Nyheter
Personlig økonomi