Summen du må bla opp for å få din egen strandlinje

Prisene i hytteparadiset har korrigert kraftig ned i år. Men du må likevel grave litt i lommeboken om du vil ha en strand for deg selv.

Illustrasjon, ferie på hytta. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX.
Reiseliv

Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) og Finn.no la i midten av juni frem sin årlige analyse av fritidsboliger ved sjøen.Kjøpers marked og fallende priser var konklusjonen.- Å finne drømmehytta med alle fasilitetene du leter etter er enklere enn på lenge, sa administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i EFF.Les også: - For denne summen får du en fantastisk flott hytteFølg HegnarOnline på Facebook her!Stor Hvaler-korreksjonI Østfold har årets prisfall kommet etter en kraftig vekst i 2012. På Hvaler steg for eksempel gjennomsnittsprisen per solgte hytte fra 2,72 millioner i 2011 til 3,39 millioner kroner i fjor.Det tilsvarer en prisoppgang på 24,5 prosent.De 10 hyttene som ble solgt på Hvaler i januar-mai i år hadde en snittpris på 2,59 millioner kroner, tilsvarende en nedgang på 23,5 prosent fra 2012.- 2012-veksten var nok litt unormalt høy, og da ser vi en relativt stor korreksjon i år. Samtidig blir ingen hytter lagt ut for salg heller, sier daglig leder og eiendomsmegler Hanne Marie Tegneby hos DNB Eiendom i Fredrikstad til HegnarOnline.Les også: - Disse hyttene går greit unna i dagens markedNaboen fikk fem, du bare fire?Hun kan i år fortelle om alt fra veldig greie salg over prisantydning til hytter som krever en mye tøffere salgsinnsats.- Vi hadde en helg i juni med rundt 30 hyttevisninger i Østfold, men da mandagen kom var bare én solgt. Det sier litt om situasjonen, fortsetter Tegneby.Er det fortsatt mange som har for høye tanker om eiendommene sine?- Det kan nok hende. Hvis naboen solgte for fem millioner i fjor, er det ikke så lett å fordøye en tilbakemelding om at markedet er annerledes og vi bør gå ut med en pris på fire millioner kroner for en nesten tilsvarende hytte.- Men er det vi ser i markedet i år - ting går ikke like kjapt nå som de gjorde i fjor. Selger må kanskje belage seg på noen flere visninger og en lavere pris. Viljen i markedet til å gi den prisen som er der er ikke den samme, forklarer Tegneby.Les også: "Saltkråkan-hytte" solgt tvert for 2,9 millionerHva får du for fem millioner?Det er altså ikke alt som er tungsolgt. Hva er mest lettsolgt?- Sjøutsikt, barnevennlighet og kort vei til sjøen er momenter av stor betydning for kjøperne. For barnefamilier er det særlig viktig at hytta har fasilitetene rundt som gjør det hyggelig være der, svarer DNB-megleren.De fleste hyttene på Hvaler er i det Tegneby kaller "folkesegmentet", på 2-4 millioner kroner.Hva får du for fem millioner, da?- Da får du ihvertfall sjøutsikt, bilvei helt frem og innlagt vann og kloakk. Jeg er ikke helt sikker på om du får strandlinje for deg selv, men beliggenheten blir iallfall veldig bra, sier hun.Les også: Hyttene her er Norges mest lettsolgteSyv millioner for egen strandlinjeHva må du ut med for egen strandlinje?- Hvis du vil ha et stort, privat område, snakker vi om 7-12 millioner kroner, helt avhengig om beliggenheten er vest-, syd- eller østvendt, svarer Tegneby.Vi vet fra før at statsminister Jens Stoltenberg og familien har en flott eiendom på Hvaler.Hvor mange slike objekter finnes på Hvaler?- Hvaler har en del flotte, store eiendommer som gjerne står og står og går fra familie til familie. Kommer disse ut for salg, vil de koste litt penger, avslutter DNB-megleren overfor HegnarOnline.

Nyheter
Personlig økonomi