TV: Luftig hytte til leie, tett ved toppen av Mont Blanc

Le Refuge du Goûter åpnet dørene for turister 28. Mai. Her bor du 4000 meter oppi skrenten på Mont Blanc.

Screengrab: AFP-video
Reiseliv

Den spesielle alpehytten Refuge du Gôuter ligger 3.835 meter over havet og har 120 sengeplasser.Dette er siste stopp i ly av vær og vind langs en av de mest populære rutene opp til toppen av 4.808 meter høye Mont Blanc. Her har det stått hytter helt siden 1854.Den forrige hytten som var fra 1960-tallet måtte vike plassen da ildsjeler ville sette opp en innovativ og økovennlig bygning.Selv om materialene til den nye alpehytten har blitt fraktet opp med helikopter, har det likevel ikke vært et typisk byggeprosjekt, verken for arkitektene i Groupe H eller entreprenørene.Utfordrende bygning - Denne egg-formede bygningen er laget for å integrere tekniske krav og estetikk i en vanskelig setting der vinden kan nå 300 km/t. Refuge du Goûter er starten på en ny generasjon bygninger, sier Groupe H på sine hjemmesider.Hytten som må tåle mer vær og vind enn normale byggetekniske krav tilsier, har vært både en arkitektonisk og teknisk utfordring. Den fire-etasjers bygningen utpå den høytliggende klippen er bygget av lette men samtidig solide trematerialer fra alpene. Utenpå er hytten kledd med rustfritt stålpanelDe legger til at dette også har vært et utfordrende prosjekt for bygningsarbeiderne som har arbeidet ute på den værharde klippen.Ikke for den jevne pakketurist Selv om hytten ser veldig flott ut, bør du nok være tøffere enn snittet av norske pakketurister for å dra opp til Refude du Gôuter i ferien.Tilkomst er via Mont Blancs fjellside, langs det som misvisende nok kalles "normal route". Denne ruten er i de fleste menneskers øyne alt annet enn normal. Reisende bes være oppmerksom på fallende steinsprut og potensielt svært utrivelige værforhold.Turen inkluderer tau, karabiner og klatreseler. Taustiger og stigjern er valgfritt, ifølge den norske klatreren Ole Petter Holen som har vært her oppe i 2008, før hytten ble renovert.- De siste 50 høydemetrene før Gouter-hytten er det også montert wire som du kan koble deg inn på med en karabin og en slynge hvis du opplever denne delen av turen som luftig, forteller Holen på bloggen sin MASO som er dedikert til reiser det er tryggest for oss andre å lese om.

Nyheter
Kultur