Oljemillioner gjør hyttene her til Norges dyreste

Glem Hemsedal, Geilo og Norefjell. Norges dyreste fjellhytter finner du et helt annet sted.

Illustrasjon, foto: Lena S. Falck/Finansavisen.

Fra mars 2013 til februar 2014 ble 2.398 hytter solgt på fjellet, ca. 10 prosent færre enn de 2.653 enhetene i samme periode året før.Prisfallet var på 0,7 prosent. Prisene falt dermed for andre år på rad.Det viser en fersk 2013-analyse av markedet for fjellhytter fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF), Eiendomsverdi og Finn.no.- Høyt volum historisk sett Historisk sett karakteriserer EFF likevel salgsvolumet som høyt.- Til tross for en mindre nedgang i salgsvolumet, er interessen for hytter fortsatt stor. Hvis trenden med snøfattige vintre i lavlandet, og en solid norsk økonomi fortsetter, er det grunn til å forvente at etterspørselen etter fritidsboliger fortsatt vil være god i årene fremover, sier EFF-direktør Christian V. Dreyer.Han legger likevel ikke skjul på at fritidsboliger på fjellet har hatt en relativt svak prisutvikling de siste årene.- En viktig årsak er at det i noen regioner er blitt bygd ut mange nye hyttefelt. Det har medført en stor tilbudsside og dempet prisutvikling på hyttene, fortsetter Dreyer.Sirdal stadig i skuddet Den typiske fjellhytta ble i fjor solgt for 1.450.000 kroner. Salgene skjedde i snitt til 4,0 prosent under prisantydning.Sirdal i Vest-Agder er kommunen med Norges dyreste fjellhytter, med en medianpris på 2.800.000 kroner på de 45 salgene som ble gjort i perioden.Det tilsvarer en prisvekst på nesten 20 prosent fra året før.Sirdal er kjent som Stavanger-folkets foretrukne fjelldestinasjon, og ligger ca. 100 kilometer og 1,5 times kjøring unna.Nærmest Sirdal i pris kommer Hemsedal og Hol (med Geilo), begge på 2.500.000 kroner. Her ble det gjort hhv. 35 og 86 salg.Krødsherad (med Norefjell) og Øyer (med Hafjell) følger deretter, begge på 2.400.000 kroner.På Øyer fant 55 salg sted, mens Krødsherad ikke er å finne blant de 25 kommunene med flest salg. Det betyr at færre enn 28 hytter ble gjort i løpet av perioden.Trysil mest aktivt Trysil topper statistikken både for antall solgte hytter og antall hytter til salgs.144 hytter ble solgt i Trysil i perioden, ned fra 150 solgte hytter året før.Nærmest Trysil følger Ringsaker med 102 solgte hytter (ned fra 117) og Hol med 86 solgte hytter (opp fra 79).Mens Trysil og Ringsaker altså har hatt en marginal nedgang i salgsvolumet, har det nådd rekordhøyder i Hol.Les også: - Halv pris på hyttene her, men de er ikke så fancyVoss kjappest Gjennomsnittlig salgstid for fritidsboligene på Finn.no var 124 dager, mot 108 dager i tilsvarende periode året før.Raskest gikk salgene på Voss, med i snitt 41 dager.Nærmest kom Kvam og Sirdal, med hhv. 56 og 60 dager.Lengst tid tok det i Bykle, med en gjennomsnittlig salgstid på 243 dager. På Ringebu tok salgene i snitt 216 dager.- Kvaliteten har blitt høyere EFF, Eiendomsverdi og FINN.no presiserer at rapporten har gjennomgått en fornyelse for å øke kvaliteten på tallene. 2013-analysen er derfor ikke sammenlignbar med tidligere års rapporter.For å beskrive prisutviklingen er medianprisen (prisen for den typiske hytten i utvalget) benyttet, fremfor gjennomsnittsprisen, som er mer følsom for ekstremverdier.EFF & co. minner om at prisutviklingen regionalt kan få betydelige utslag, som følge av lavt volum og store variasjoner i kvalitet/beliggenhet for objektene som omsettes det enkelte år.Regionale data må derfor behandles med varsomhet.Følg HegnarOnline på Facebook her!