Norske turister lett bytte for tyver

Nordmenn er slappe med å passe på tingene sine på ferie, viser en undersøkelse. Vi går fra verdisakene når vi bader, bruker ikke safe og ser ut som typiske turister.

Strand ved Lagos, Portugal. Foto: AP

– Vandrer du rundt i travle bygater med kamera dinglende på magen, dyre smykker og dyr mobiltelefon, er det lett å bli utpekt som et passende offer, sier skadeforebygger Fred Nilsen i Sparebank 1 Forsikring.En spørreundersøkelse fra Respons Analyse viser at nordmenn nå mer enn noen gang opplever å få ødelagt ferien av tyver.Bare en av fire tar seg bryet med å ikke se ut som en typisk turist. En av tre lar tingene ligge ubevoktet når de bader. Fire av ti bruker ikke hotellets safe til å oppbevare pass og verdisaker.Nilsen i Sparebank 1 råder ferierende nordmenn i Hellas til å være ekstra forsiktige.– Særlig nordmenn som ferierer i Hellas, og som har ekstra mye kontanter på seg, gjør klokt i å ta ekstra forholdsregler, som for eksempel å bruke et pengebelte og bruke hotellets safe til verdisakene, sier han.Antall anmeldte reiseskader i Norge har nær doblet seg de siste årene og var over 300.000 i fjor med samlede erstatningsutbetalinger på 1,8 milliarder kroner, ifølge tall fra Finans Norge.Tall fra SpareBank 1 viser at hver femte reiseskade kan knyttes til tyveri av verdisaker. (©NTB)