Bruker flere hundretusen på gourmet-mat i året

Stekt skorpion i London og kald blekkspruttarm i Japan er ikke nok til å skremme ham fra å følge stjernene som hvert år drysses over verdens crème de la crèmerestauranter. Møt feinschmecker Andy Hayler, som har spist på alletrestjerners Michelin-restaurantene.

Reiseliv
Noe som begynte som et artig tidsfordriv på forretningsreise, ble en livsstil for Andy Hayler. Han jobbet som informasjonssjef for oljeselskapet Royal Dutch Shell med mange reisedager i året og hadde stor interesse for gourmetmat.– I løpet av de siste 20 årene jeg har spist på restauranter tre til seks ganger i uken, utdyper den matglade engelskmannen til Kapital Reise.Hva er det mest kostbare måltidet du har inntatt?– Det dyreste var på Per Se i New York.Hayler valgte en trøffel tasting-meny, en meny som består av små porsjoner av mange retter i et måltid, med matchende viner. Det kostet 800 dollar, tilsvarende cirka 6.800 norske kroner ved dagens kronekurs. For å bevare sin integritet betaler han restaurantbesøkene sine selv. Summen han bruker pr. år kommer selvfølgelig an på hvor og hvor mange ganger han reiser. I Europa ligger en gjennomsnittlig regning på rundt 200 euro, opp mot 2.000 kroner, i tillegg kommer selvfølgelig både reise og opphold. Allerede i 2004 besøkte han alle de 49 restaurantene med tre stjerner i Michelin-guiden.Hvis Kapital Reise gjør et forsiktig anslag på hva han brukte på sin eksklusive livsstil det året, ligger det på godt over 200.000 kroner. De siste årene inkluderer den røde guiden både USA, Kina og Japan, så kostnaden relatert til reisene har blitt betraktelig dyrere. Hayler mener at han sparer en formue siden han ikke eier bil, penger han gladelig investerer i storslåtte matopplevelser.Hvert år anmelder Michelin-guiden de beste restaurantene i verden. I 2014 var det 110 steder, og Andy har spist på alle disse. I 2015 var det 111.– Jeg har spist på 109 av disse, de siste to har jeg reservert bord på, hevder han.Hva er den største forskjellen på to og tre stjerner?– Det er en hårfin balanse, og det er noen tostjerners steder som jeg foretrekker over visse trestjerners restauranter. Men i absolutt toppsjiktet, eliten av de tre stjerners restaurantene, skiller de beste seg ut ved å tilby feilfri service og perfekt mat som får det meste ute av de førsteklasses ingrediensene.Har du en favoritt?– Det er vanskelig å velge et sted, men jeg setter stor på pris på et sted som heter Hedone i London. De har en svensk kokk og én stjerne i Michelinguiden. Det ligger rett ved der jeg bor, og jeg har vært der over seksti ganger.Hva var din beste, verste og mest overraskende restaurantopplevelse?– Det som sannsynligvis var den beste opplevelsen totalt sett, var Jamin in Paris da kjøkkensjef Joël Robuchon var i sitt ess. Jeg har spist retter andre steder som var like gode, men aldri et helt måltid som var så perfekt.De dårlige restaurantopplevelsene har Hayler dessverre mange av. De mest irriterende stedene er de som både er kostbare og dårlige. Story i London er et eksempel på dette.– Det mest overraskende var mitt første måltid på Ibai i San Sebastian. En restaurant som ikke er nevnt i Michelinguiden, men med fantastiske kortreiste ingredienser og den beste flyndren jeg noensinne har smakt.Hva tenker du om det skandinaviske kjøkkenet?– Det er godt å se lokale råvarer bli hevet til et høyere nivå av ambisiøse restauranter i Skandinavia. Andys besøk på Noma i København manglet “wow-faktor” og var ikke verdt pengene, mener han, men han er enig med de to tildelte stjernene.– Restauranten er på vei mot toppen, men reisen er ikke over, skriver han i et innlegg på sin matblogg,andyhayler.com.Til tross for sin inngående kjennskap til verdens beste restauranter ville hans siste måltid likevel ha vært noe enkelt.– Et hjemmelaget måltid i hyggelig selskap med kona og en eksepsjonelt god vin.Kilder:, ,  Michelin-guiden og Artikkelen har tidligere vært publisert i Kapital Reise i 2015.