Slik får du tilgang til loungene

Flyplasslounger er ikke bare for dem med billetter foran i flyet. Her er fem nyttige tips som gir deg adgang uavhengig av koden på boardingkortet.

Reiseliv

1. Kjøp dagspassEn rekke lounger lar deg kjøpe dagspass. Et eksempel på dette er OSL-loungen i utenlandsterminalen på Gardermoen, som er tilgjengelig for alle passasjerer mot en avgift på 300 kroner. Etter hvert finnes det egne nettsteder som har spesialisert seg på slike dagspass, deriblant www.loungepass.com og www.reddotlounges.com. Hjemmesiden til Lounge Pass har dessuten god oversikt over åpningstider og fasiliteter på ulike lounger. Kjøper du dagspass via nettet i forkant, får du det ofte billigere.2. Bli elitemedlemDette er litt mer krevende, men de fleste flyselskapene opererer med poengsystemer hvor du som kunde samler poeng hver gang du flyr. Har du flydd mye og nådd elitestatus hos flyselskapet, får du tilgang til flere goder, som for eksempel gratis bruk av flyplasslounger. Og kan du vifte med et gullkort, får du normalt ikke bare tilgang til flyselskapets lounge, men alle loungene i alliansen. Hvis du for eksempel er gullmedlem hos SAS, som er en del av Star Alliance, så har du også gratis tilgang til flyplassloungene til alle de andre flyselskapene som er en del av Star Alliance.3. Priority passMedlemskap hos Priority Pass gir deg tilgang til 700 flyplasslounger i over 120 land verden over mot en årlig avgift. Dette kan lønne seg dersom du reiser relativt ofte, og med ulike flyselskaper. Medlemskapet hos Priority Pass koster drøyt 850 kroner. I tillegg må du betale en avgift på rundt 230 kroner hver gang du ønsker adgang til en lounge. For ca. 2000 kroner får du et årsmedlemskap inkludert ti lounge-besøk, og for 3.500 kroner får du ubegrenset adgang.4. Bruk kredittkortetEnkelte kredittkort, ikke minst de som er utstedt av eller tilknyttet et flyselskap, kan ha loungetilgang blant sine inkluderte fordeler. Innehavere av kort som SAS EuroBonus American Express Card, får for eksempel tilgang til over 600 lounger gjennom Priority Pass. Diners Club gir medlemmer gratis tilgang til over 500 flyplasslounger over hele verden. Årsavgiften er på 695 kroner, men hvis du er EuroBonus-medlem hos SAS, noe som er kostnadsfritt, så er det ingen årsavgift det første året. Deretter koster det 345 kroner pr. år.Også Eurocard Gold tilbyr sine kortholdere loungebesøk, men er tilknyttet færre lounger enn Diners.5. Bli invitertMange flyplasslounger tillater medlemmene å ta med seg en gjest kostnadsfritt. Det kan i så måte lønne seg å ha velbeslåtte og velreiste venner. Hvis ikke kan du vente utenfor døren til noen kommer og spørre vedkommende pent om du får være med inn. Du kan også finne gjestepass til salgs på ulike nettsteder som FlyerTalk, eBay og Craigslist.Saken er tidligere publisert av Kapital Reise.

reise
fly
flyplass
lounge
Nyheter
Reiseliv