Rygge avvikler hvis Ryanair ikke snur

Hvis Ryanair gjør alvor av å avvikle sin base på Rygge, legges flyplassen ned 1. november. Statsminister Erna Solberg forsvarer den omstridte flypassasjeravgiften og refser Ryanair.

RYGGE 20130411.Fly fra Ryanair på Moss lufthavn Rygge.Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Christensen, Marte

Tirsdag besluttet styret i Rygge sivile lufthavn at trafikken skal avvikles etter 1. november «dersom forventet fremtidig volum fra Ryanair bekreftes».– Ryanairs ruteprogram antas offentliggjort i løpet av neste uke, heter det i pressemeldingen fra Rygge sivile lufthavn.Flyplassledelsen legger skylden for avviklingen på den nye flypassasjeravgiften som kommer 1. juni. Men det vil ikke statsministeren være med på.– Ingen norske lufthavner blir nedlagt på grunn av en avgift på flyreiser, skriver Solberg på Facebook.– Lar oss ikke presseSolberg går også kraftig i rette med Ryanair, som hun mener «ved gjentatte anledninger» har lagt press på europeiske lands myndigheter «for å slippe unna skatter og avgifter».– Denne regjeringen lar seg ikke presse av Ryanair når det gjelder en avgift den norske nasjonalforsamlingen har vedtatt, skriver Solberg.Administrerende direktør Pål Tandberg ved Moss Lufthavn Rygge er uenig.– Vi må bare erkjenne at det er Stortinget som bestemmer i dette landet og ta det til etterretning, selv om vi synes dette er veldig urettferdig, sier han til NTB.– Vi mister to tredeler av volumet vårt med denne avgiften. Kostnadsposisjonen vår blir ikke konkurransedyktig. Vi vil tape over 100 millioner kroner.Ryanair ønsker overfor NRK ikke å kommentere saken tirsdag.