En oase som står utenfor tiden

Naturperlen i Østersjøen har etablert seg som en trendsetter og premissleverandør i Danmarks rike gastronomiske kultur.

På Bornholm kan du trille på mer enn 230 kilometer med skiltede sykkelveier og -stier fra matopplevelse til matopplevelse mens du nyter vakker, variert og særegen natur.

Kadeau: Ambisjonen er å definere en ny bornholmsk smak som bygger på nordiske dogmer.Her er du sjelden langt unna et silderøykeri. De tilbyr sild, ål og laks i alle tenkelige fasonger. Det er tilnærmet obligatorisk å ta akevitt til.Bornholmerne og Ny Nordisk Mat-pionerene Nicolai Nørregaard, Magnus Høegh Kofoed og Rasmus Kofoed gourmetmat serverer mat som vekker internasjonal oppsikt på Kadeau.Restauranten i Bornholm har, i likhet med København-avdelingen, fått en stjerne i Guide Michelin. Den er dessuten profilert som en av kun to skandinaviske restauranter i «The Diners Club - World’s 50 best restaurants».
Felles for de mange gode restaurantene her er bruk av lokale råvarer. Kortreiste, ferske råvarer med stedets særpregede terroir benyttes innovativt, ofte i samspill i den tradisjonelle matkulturen. På vakre Stammershalle Badehotel kan du nyte både 12-retters klassiske gourmetmiddager og champagnelunsjer i omgivelser som fører tankene til populære danske tv-serier «Badehotellet» og «Matador».Stammershalle Badehotel ble bygget i 1911 av en tysk handelsmann. En løve og flere andre utstoppede dyr inne i badehotellets restaurant, som i dag drives av Henriette Lassen og Henrik Pedersen, stammer fra den zoologiske hagen tyskeren hadde bak sommerhuset sitt.
Råvarer fra mylderet av lokale produsenter selges på butikken til Bornholms Madkulturhus, Skafferiet. Mange driver også gårdsutsalg. Vi stakk innom et av gårdsutsalgene, Æbleplantagen, for å kjøpe med syltetøy hjem. Det er ikke mye kriminalitet her. Om noen gjør noe dumt så får man jo uansett tak i dem på fergekaien, sier lokalguiden HansVel fremme i Simblegårdsvej 25 befant vi oss like ved en liten hylle i veikanten. Her sto de ferdig prisede produktene i hyllene - og produsenten hadde satt ut en kasse hvor man skulle legge penger for varene man tok.Bornholmerne har skapt en herlig tillitsfull og særegen atmosfære som gjør det tilnærmet umulig å ikke senke skuldrene, smile og kjenne at det er deilig å være til.Etter noen dager i denne åpne og lune stemningen føles det nesten som om man står på siden av tidsregningen.
GolfOm du savner fairwayer og greener etter å ha slentret rundt og tittet på de mange brukskunstutsalgene og silderøkeriene i de vakre fiskerlandsbyene har du fire golfbaner å velge mellom på Bornholm. De fleste turistene drar til Rø Golfbaner som har Old Course og New Course.
På Rø kan du kjøpe greenfee for en hel uke og spille så mye du orker for kun 1.000 kroner. Ordinær greenfee på 350 kroner for Røs Old Course gir også mye valuta for pengene. I høysesongen er det mange gjestespillere, så det lønner seg å bestille tid. Old Course, par 71. Gul og rød tee. New Course, par 72. Har Hvit, gul, blå og rød tee.Mens New Course er åpen hele året holder Old Course åpent fra april til oktober.Går du ut tidlig på dagen eller kommer inn utpå kvelden, vil du titt og ofte se rådyr.På himmelen sirkler Bornholms rovfugler, muligens på utkikk etter en av øyas mange harer som spretter rundt.Krevende, små greener, smale skogpartier og steinknauser i fairway fordrer presisjonVi spilte Old Course. Fra gul tee er det lengste par 4-hullet 365 meter og det lengste par 5-hullet er 475 meter, så du trenger ikke mye lengde for å spille bra her. Men med relativt krevende og små greener, smale skogpartier og små steinknauser flere steder i fairway er presisjon et absolutt «must» for å få en god score.Mens de to første hullene er ganske anonyme, vil du fra hull tre oppleve banens særpreg. Her ledes du inn i en vakker oase av ro med majestetisk blomstrende trær, vannhindre og en upåklagelig velholdt fairway som følger deg resten av banen.Bladet Svensk Golf skrev at banen er et besøk verd, og lover deg at du ikke blir skuffet. Vi signerer absolutt på den påstanden.
På vei opp mot hull 7, hvor det for øvrig står en Carlsberg-automat og spytter ut halvlitere om du legger på 20 kroner, vil du bli overrasket av banens høydeforskjeller. Det er svært lite ved Bornholms topografi som minner om det danske fastlandet. Fra hull 7 går banen også over til et mer tydelig skogspreg, og på flere av hullene finner du dessuten større og mindre steinknauser i fairway.
Når du kommer til utslaget på hull 16 står du på en høyde og skuer inn mot klubbhuset, blir du rykket tilbake til Bornholm og verden igjen etter å ha gått rundt i en fredelig skogsoase. Herfra er det rett inn mot det trivelige klubbhuset og en restaurant som tilbyr lett servering. Old Course ble anlagt i 1984, men når du går her får du inntrykk av at banen er minst hundre år gammel. Greenkeperne gjør en flott jobb med å holde anlegget så vel som gresset. Banen som hadde hatt åpent en drøy måneds tid var nærmest fri for slitasje, og områdene rundt var også pent holdt.Med mange soltimer, lange hvite strender og gode vindforhold er Bornholm et paradis for kitesurfere. Balka Strand, Dueodde, Boderne og Antoinette Strand er de mest populære kite-plassene. Surfing og SUP er også populært. Kyststier på Bornholm har forslag til en rekke flotte ruter. Les mer om appen her Ferskvannsfiske, kystfiske og havfiske - det er bare å velge hva du liker best. Bornholm tilbyr det meste som har med vann og sjø å gjøre. Sykkel er ikke bare det naturlige fremkomstmiddelet her, øya har også ypperlige treningsmuligheter enten du er ivrig MTBer eller foretrekker landeveissykkel. Du finner sykkelutleie over alt, også for el-sykler. Bornholms vakre og varierte natur kan også oppleves fra hesteryggen. Flere av rideskolene tilbyr guidede rideturer.ChristiansøDa jeg kom til Bornholm ble jeg fascinert over miniputtsamfunnet midt ute i Østersjøen. Men etter en dagsutflukt til Danmarks østligste punkt Ertholmene, hvor Tordenskiold holdt til i perioder av Den store nordiske krigen, fremsto plutselig Bornholm som en metropol.Når rutebåt som skal de 20 milene østover til Ertholmene legger fra kai, synges den avgårde av Gudhjemkoret. De møter opp hver dag for å synge til båten, og har etter hvert blitt en fast attraksjon. Idag er det rundt 100 fastboende mennesker, en selkoloni og tusenvis av havfugler ute på holmene her.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også