Nordmenn er gull verdt for Sverige

Antall nordmenn som grensehandler øker og vi legger igjen mer penger på svenskegrensen enn tidligere. 

Nordmenn tar gjerne turen over svenskegrensen for å handle billig mat og drikke. Faktisk brukte vi hele 14,9 milliarder kroner på grensehandel fra tredje kvartal 2016 til og med andre kvartal i år, viser tall fra SSB. Det er en økning på 11 prosent fra samme periode året før, opplyser Visit Värmland i en pressemelding.- Kjøpegleden er storHos Charlottenberg Shoppingcenter i Värmland, 120 km fra Oslo, utgjør nordmenn hele 80 prosent av alle besøkende. Tall fra januar til september 2017 viser at rundt 3,3 millioner mennesker – hvorav nesten 2,7 millioner nordmenn – var innom kjøpesenteret like over grensen.Senterleder Madeleine Ward er godt fornøyd med utviklingen i det inneværende året.– Så langt i år har vi hatt en sterk økning i omsetningen på hele 9,2 prosent sammenlignet med fjoråret. Det meste av denne økningen står nordmenn for, og det er liten tvil om at kjøpegleden er stor selv om kronekursen har jevnet seg noe ut med tiden, sier Madeleine Ward.Legger igjen mest pengerDet er imidlertid ikke bare billig kjøtt og alkohol nordmenn er ute etter når de tar turen over grensen. Mange benytter sjansen til å feriere i regionen, og ferske tall fra Visit Värmland viser at nordmenn sto for så mye som 50 prosent av de utenlandske gjestedøgnene i regionen – 251 126 overnattinger av totalt 492 823 utenlandske hotellovernattinger fra januar til september i 2017.– Norge er helt i særklassen og utvilsomt Värmlands største utenlandsmarked når man ser på antall gjestenetter. Ikke bare dominerer nordmenn overnattingsstatistikken, de legger også igjen mest penger. I det siste har vi også sett en betydelig økning av norske besøkende på våre digitale flater, noe som bare bekrefter en økende interesse for ferie i regionen, sier Jonas Jacobsson, daglig leder i Visit Värmland.Jacobsson bekrefter at han får drahjelp fra handelsnæringen i regionen.– Det er liten tvil om at den svenske grensehandelen øker turismen fra Norge. Derfor har vi også et samarbeid gående med handelsnæringen i regionen. Vårt mål er å gjøre destinasjonene i Värmland så attraktive for nordmenn som mulig, spesielt våre ski- og friluftstilbud. Jo flere gode grunner det er til å komme over grensen, desto flere tar turen, sier Jonas Jacobsson i Visit Värmland.