60 prosent av nordmenn mener prisen er den viktigste faktoren når de bestiller flybilletter, ifølge en reiselivsundersøkelse gjennomført av hotell- og reisesøkesiden momondo.no.Det som er utfordringen når man leter etter billige flybilletter er de ekstra gebyrene som fort kan gjøre reisen dyrere. I den forbindelse har momondo.no laget en guide med eksperttips til hvordan man kan unngå disse gebyrene og bestille billigst mulig billetter.- Det er alltid fint å finne billige flybilletter, men ikke fullt så gøy når det spretter opp ekstra gebyrer underveis i bestillingen. Resultatene fra vår undersøkelse viser at billettpris er noe som er svært viktig for reisende nordmenn. Alle reisende har individuelle behov – enten det er å sjekke inn bagasje, spise et måltid ombord eller bestille et spesifikt sete på flyet. Noen flyselskaper tar ekstra betalt for disse tjenestene, så her må man være på vakt, sier Kaja Hanøy, talsperson for momondo i Norge.Dette er ifølge momondo.no de viktigste faktorene å være obs på når man bestiller flybilletter:
  • Reis med håndbagasje
  • Valg av sete
  • Mat og drikke
  • Velg rimeligste betalingsalternativ
  • Forsikring
Reisesøketjenesten anbefaler å reise med kun håndbagasje for å slippe ekstra gebyrer som mange tar. Er man imidlertid avhengig av å sjekke inn bagasje, anbefales det å betale via flyselskapets nettsted, noe som ofte er billigere enn i skranken på flyplassen. Mange flyselskaper tar gebyr for valg av seter i forkant. Momondo.no anbefaler derfor å kjøpe alle billettene samlet dersom man reiser i en gruppe. Slik øker sjansene for at gruppen blir plassert sammen. - Dersom man likevel ikke blir plassert sammen, bør man ringe eller sende en e-post til flyselskapets servicesenter for å ordne opp i problemet, skriver nettstedet.  Det er forskjellig praksis fra flyselskap til flyselskap når det gjelder servering av mat og drikke. Dersom dette ikke er gratis, anbefales det å ta med egen mat og drikke fordi det som regel er billigere og bedre enn å kjøpe det på flyet. - Hvis man foretrekker å kjøpe noe ombord, kan man også forhåndsbestille måltider eller snacks på nettet. Dette er som regel billigere enn å kjøpe mat spontant under flyturen, er rådet til momondo.no. Når man kommer til betalingsiden, får man gjerne flere alternativer som kan ha forskjellig pris. Rådet til momondo er naturlig nok å velge det som koster minst.   Ofte vil flyselskaper og reisebyråer på nettet tilby muligheten til å kjøpe avbestillingsforsikring og reiseforsikring når man kjøper billetter. Avbestillingsforsikring vil beskytte deg dersom man av en eller annen grunn må avlyse turen, mens reiseforsikring dekker deg under hele reisen. Hvis man vet at man ikke vil ha reise eller avbestillingsforsikring, er det bare å klikke på nei-alternativet.Det understrekes at man bør dobbeltsjekke om man alt har reise- eller avbestillingsforsikring gjennom banken eller boligforsikringen din. Da slipper man å betale dobbelt opp for forsikring man kanskje allerede har, påpeker momondo.no.