Slik tar du de beste reisebildene

Soloppgang i Tunisia - Foto: AP

The Guardian har bedt Wild Photography Holidays om eksperttips for å ta gode reisebilder.Her er de ti beste tipsene for å ta fantastiske reisebilder:

  1. Stå opp tidlig. Står du opp tidlig så forsikrer du deg om at du har tid nok til å komme deg til lokasjonen samtidig som du har tid til å sette opp utstyr før det skjer ting. Et tips er å laste ned apper som for eksempel Sun Seeker. Denne appen viser blant annet når det er solnedgang forskjellige steder.
  2. Kom deg opp i høyden. Da får du et luftigere bybilde.
  3. Prøv en uvanlig vinkel. Prøv for eksempel en 10 millimeter fisheye-linse. Det kan gi et bemerkelsesverdig resultat.
  4. Inkluder en person i landskapsportrettet. «Landskap er nokså lette å ha med å gjøre. De fleste av oss kan ta et fint bilde av en vakker solnedgang, så lenge vi husker å holde horisonten vannrett! Det er vanskeligere å fotografere mennesker, da du har mye mindre kontroll og kanskje må være litt frempå. Hvordan henvender du deg til en fremmed for å ta et gateportrett? Prøv det likevel - det er absolutt verdt det.», sier Thomas Søndergaard, en av Danmarks mest fremstående Instagram-fotografer, til Momondo. Et stativ og en fjernutløser kan være nyttig for landskapsportrett.
  5. Bruk en lokal guide. I ville og fjerntliggende områder, kan det å dra ut med en lokal være en idé. Noen steder er vanskelig å finne eller å dra ut til alene. En tidløs følelse av et bilde kan for eksempel oppnås ved å bruke «antikklys» i Adobe Lightroom.
  6. Vurder svart/hvitt. Portretter får styrke i svarthvitt gjennom høy kontrast og økt klarhet.
  7. Mystifiser motivet. Et ellers kjedelig bilde kan styrkes ved en følelse av mystikk.
  8. Ta bilde i etterglød. Det er lurt å gjøre litt research i forkant slik at du vet når ettergløden er på sitt optimale.
  9. Vurder bakgrunnslys. Retningen av lyset er viktig i et bilde. Bakgrunnslys kan være vanskelig å håndtere, men kan resultere i noen utrolig bilder hvis du får det til riktig.
  10. Send bilder. Send bilder til de du har fotografert fra tidligere besøk. Det er alltid rørende å se gleden til lokalbefolkningen når de mottar et sett med bilder. På denne måten vil du spre tillit og neste fotograf vil bli ønsket velkommen.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker