Dette bør du vite om Boeing 737 MAX 8-skandalen

Det er rundt 350 fly av typen Boeing 737 MAX 8 i drift i verden i dag. Over 5.000 er i bestilling. Over 40 land og en rekke flyselskaper har midlertidig stengt luftrommet for flytypen eller satt modellen på bakken etter flyulykken i Etiopia.Stater som har stengt luftrommet:* Europa: Norge og resten av medlemslandene i den europeiske luftfartsmyndigheten EASA har stengt luftrommet for alle fly av typen Boeing 737 MAX 8 og MAX 9. Serbia og Kosovo, som ikke er med i EASA, har også stengt luftrommet.* Asia: India, Singapore, Kina, Indonesia, Malaysia, Hongkong, Oman, De forente arabiske emirater, Kuwait, Libanon, Thailand, Tyrkia, Vietnam* Oseania: Australia, New Zealand, Fiji* Afrika: Egypt, Namibia* Amerika: CanadaFlyselskaper:* Ethiopian Airlines (4 fly)* Comair (Sør-Afrika)* Cayman Airways (Cayman Islands, 2 fly)* Gol Airlines (Brasil, 7 fly)* Aerolineas Argentinas (Argentina)* Eastar Jet (Sør-Korea, 2 fly)* Norwegian (18 fly)* Icelandair (3 fly)* Turkish Airlines (12 fly)* TUI (15 fly)* Aeromexico (6 fly)* MIAT Mongolian Airlines* S7 (Russland, 2 fly)* LOT (Polen, 5 fly)Noen av landene som ikke har stengt luftrommet:* USA: Verken flyprodusenten Boeing eller amerikanske luftfartsmyndigheter mener det så langt er noen grunn til å ta flytypen ut av trafikk. Heller ingen amerikanske flyselskaper har satt flytypen på bakken.* RusslandSelskaper som fortsatt lar sine MAX 8-maskiner fly:* American Airlines (USA, 24 fly)* Southwest (USA, 34 fly)