Millionene renner ut av spa-anleggene

De fem største spa-anleggene på Østlandet tapte til sammen nesten 55 millioner kroner på driften i fjor.

IKKE BARE VELVÆRE: Pengene renner ut hos Kragerø Spa & Resort Foto: Kragerø Spa & Resort
Reiseliv

(Denne artikkelen sto på trykk 9. august 2019) 

Med bilder av evighetsbasseng, dampende boblebad, myke badekåper og fylte champagneglass, forsøker de store spahotellene på Østlandet å friste potensielle gjester til en helgetur.

Flere av Norges rikeste, blant andre Ivar Tollefsen og Stein Erik Hagen, har også latt seg forføre, og har valgt å gå inn på eiersiden. Men regnskapene for 2018 viser at det i praksis er en tilværelse preget av stram klorlukt og store underskudd.

Holmsbu Spa på Hurum måtte i vinter takke for seg, etter å ha slitt med å få endene til å møtes i en årrekke.

Men situasjonen ser vanskelig ut også for mange av de andre aktørene.

Satser på skiturister

Norefjell Spa og Hotell gikk fra et driftsresultat på minus 1,7 til minus 9,3 millioner i fjor. Roger Adolfsen har sittet som styreleder for Norefjell Spa og Hotell siden hans Norlandia Hotel Group kjøpte opp tapshotellet fra Danske Bank i 2016. Han mener at driften av spahotellet har stort potensial.

NOREFJELL: Eier og styreleder Roger Adolfsen. FOTO: Eivind Yggeseth

– Da vi tok over driften i 2016, klarte vi å snu tallene allerede i 2017. Nedgangen i resultat i 2018 skyldes store investeringer i hotellet og driftskonseptet, sier han.

Adolfsen forteller at de blant annet har investert et par millioner i oppussing, samt at de satser på Norefjell som en fritidsdestinasjon. Det innebærer opparbeidelsen av et nytt bookingselskap, som skal markedsføre Norefjell. De ansetter også selgere mot turoperatører.

– Vi jobber for å få flere familier og skiturister hit. Omstillingen vi satte i gang i fjor, vil gi uttelling på sikt. Vi forventer å gå i pluss fra 2020.

Store spa-anlegg på Østlandet

(tall i mill. kr)Driftsinntekter 2018Driftsresultat 2018Resultat før skatt 2018Driftsinntekter 2017Driftsresultat 2017

Resultat før skatt 2017

Kragerø Resort53,7−5,8−653−9,2−9,3
Norefjell Ski & Spa130,8−9,3−9,5138,6−1,8−2
Farris Bad124,6−1,7−1,9133,57,67,3
Son Spa106,20,30,299,20,40,3
The Well81,2−38,1−38,679,3−35,4−35
 

Konkurs i 2009

En spa- og velværeavdeling på 1.250 kvadratmeter skulle være trekkplasteret da Estatia åpnet det store hotellanlegget Kragerø Resort i 2007. Men i løpet av de ti seneste årene har Kragerø Resort Drift fått et samlet underskudd på 86 millioner kroner.

Estatia, med Ivar Tollefsen på eiersiden, slo selskapet konkurs i 2009. I 2017 kjøpte Tollefsen igjen 80 prosent av selskapet, nå gjennom Fredensborg, fra en investorgruppe.

KRAGERØ: Ivar Tollefsen. FOTO: Håkon Sæbø

Fjorårets driftsunderskudd ble på 5,8 millioner kroner, noe som er en bedring fra året før.

Kjempesmell

Tidligere i år ble det også kjent at Stein Erik Hagens gigantanlegg The Well på Kolbotn gikk på nok en millionsmell. 

I fjor lå underskuddet hos The Well på minus 38 millioner, til tross for inntekter på 81 millioner kroner. 

THE WELL OG FARRIS BAD: Stein Erik Hagen. FOTO: NTB Scanpix

The Well har gått med et samlet underskudd på rundt 140 millioner kroner siden oppstarten i 2015. Hagen har lenge ønsket å bygge hotell ved sitt spaanlegg, men fikk først tillatelse fra kommunen tidligere i år. Byggingen skal være i gang.

Stein Erik Hagen har ved flere anledninger forsøkt å selge spa-hotellet Farris Bad, som han eier i Larvik. Hotellet driftes i dag av Nordic Choice Hotels, og fikk et underskudd på 1,7 millioner kroner i fjor, mens omsetningen falt. «Omsetningsreduksjonen skyldes nedgang i både kurs- og konferansemarkedet samt privatmarkedet», heter det i selskapets årsberetning.

Hodet over vannet

Den eneste av de største spaaktørene som ikke gikk i minus i 2018, er Son Spa. Spahotellet ligger bare en liten båttur over Oslofjorden fra Holmsbu Spa, og en halvtimes kjøretur unna Stein Erik Hagens The Well på Kolbotn.

– Vi har hatt full fokus på først og fremst å drive som et hotell med spafasiliteter. Det har vært utgangspunktet for lønnsom drift, sier direktør ved Son Spa, Petter Wilhelmsen.

Til tross for stabile inntekter, landet Son Spa i fjor et magert resultat på 300.000 kroner før skatt, en nedgang på 25 prosent. Wilhelmsen forteller at økte utgifter ved blant annet ansettelser har vært utslagsgivende.

– Vi har skrudd opp utgiftene for å øke gjesteopplevelsen. Flere ansatte har resultert i økte lønnsutgifter. Vi har også pusset opp og forbedret hotellet med en del millioner.

Oppgraderingen er ifølge Wilhelmsen også hovedgrunnen til en omsetningsøkning på nærmere 7 millioner.

OMSTILLINGSPROSESS: Direktør ved Son Spa, Petter Wilhelmsen. FOTO: Son Spa

– Fokus på salg

Spahotellet i Son ble drevet med god vekst av grunnleggerne frem til 2016. 1. november 2017 overtok Norwegian Hospitality Group driften av hotellet, med Tor Morten Halvorsen som eier. I 2016 hadde spasenteret et resultat på 6,3 millioner, mens det var nede i 399.000 i 2017.

Wilhelmsen ønsker ikke å spekulere i hvorfor de gjør det bedre enn konkurrentene.

– Vi har hele tiden fokus på salg, med fortløpende tilpasninger til gjesten med nye opplevelser og oppgraderinger. Det er nøkkelen for en vellykket drift hos oss.

Wilhelmsen sier at de i sum er svært fornøyde med grepene de gjorde i 2018.

– Vi har hatt en økt omsetning i år, og vi ligger langt foran budsjett. Det er noe å glede seg over, sier Wilhelmsen.

Store konkurser

Både investorer og banker har tapt store summer på konkursene som har preget spabransjen det seneste tiåret. En av dem er shippingarvingen Tone Bergesen. Hun investerte 150 millioner kroner på å bygge japanskinspirerte Zen Resort & Spa på Rømskog i Østfold.

Etter halvannet år gikk selskapet dundrende konkurs. 

Hotellet eies og drives i dag av investor Morthen Bakke. Rømskog Hotelldrift gikk omtrent i null i 2017, mens regnskapet for 2018 ennå ikke er registrert i Brønnøysund.

Nyheter
Reiseliv