Stein Erik Hagen og Erik Berg satser 100 millioner på rorbuer

– Vi har fått en tilleggssesong på vinteren, sier Erik Berg i hotellkjeden Classic Norway.

VIL BYGGE SUITER OG BRYGGE: Henningsvær Bryggehotell kommer til å bli mer enn dobbelt så stort om Classic Norway får gjennomført planene. Foto: Kjell Evensen
Reiseliv

(Denne artikkelen ble først publisert 19. august 2019.)

Fra en sped start med to hoteller på Nordvestlandet i 2004, har moldenseren Erik Berg bygget opp Classic Norway til en kjede med 17 overnattingssteder. Med seg som investor har han Stein Erik Hagen og hans familieselskap Canica, samt Knut Utstein Kloster gjennom selskapet Frydenbygg.

Jeg vet ikke om jeg skal bruke begrepet «high end», men dette blir et steg opp
Erik Berg, Classic Norway

Nå vil de utvide overnattingskapasiteten ved Henningsvær Bryggehotell i Lofoten fra 30 til 68 rom – eventuelt suiter, om rorbuer kan kvalifisere til en slik definisjon.

STADIG FLERE ROM: Erik Berg i Classic Hotels Norway. Foto: Eivind Yggeseth

– Det stemmer. Vi har levert inn en byggemelding til Vågan kommune om bygging av 38 store rorbuer, bebygd med en gate imellom, så det blir et slags landsbypreg over det. Samtidig vil vi bygge en 200 meters brygge, sier Berg.

– Vi legger oss i øvre sjikt, jeg vet ikke om jeg skal bruke begrepet «high end», men dette blir et steg opp.

Ble kjent i butikken

Investeringen vil komme på minst 100 millioner kroner.

– Det blir cirka 100 millioner, men det kan jo bli mer. Tomteprisene i Lofoten er på vei oppover, men vi eier tomten fra før, så vi har ikke stipulert noen tomtekostnad, sier Berg.

Sammen med sin tidligere forretningspartner Stig O. Jacobsen bygget han opp dagligvarekjeden Ica på Nordvestlandet, naturlig nok i samarbeid med Stein Erik Hagen.

I dag er Ica historie i Norge, men den gode relasjonen med Hagen ble bevart, og Canica eier nå 42,8 prosent av Classic Norway.

Driften av hotellene er delvis samlet i Berg-familiens Berg-Invest og delvis i Classic Norway Drift, begge med tilhørende datterselskaper hvor enkelte hoteller inngår. Det er derfor vanskelig å sammenfatte lønnsomheten i hotellkjeden, men konsernet Berg-Invest omsatte for 201,9 millioner kroner og tapte 6,5 millioner før skatt i fjor. Det ble likevel tatt et utbytte på 4,2 millioner kroner.

Flere sesonger

– Hvem er gjestene?

– Vi retter oss mot middelklassen og den øvre middelklassen, både individuelle reisende og grupper. Rundt 60 prosent er nordmenn, sier Berg.

Det er ikke alle som skal fiske – mange kommer bare for å nyte naturen, alt fra foto til fjellvandring og nordlys
Erik Berg, Classic Norway

Lofoten er blitt et stadig mer populært reisemål de seneste årene, og på sommeren er det smekkfullt overalt, om man skal tro hotelleieren. Turistene har også fått øynene opp for andre sesonger, og i februar og mars er det lofotfiske.

– Vi har fått en tilleggssesong på vinteren, men det er ikke alle som skal fiske – mange kommer bare for å nyte naturen, alt fra foto til fjellvandring og nordlys, sier Berg.

Sentrum av Henningsvær er regulert til bevaring, og det er derfor strenge regler for hva og hvor mye som kan bygges. Reguleringsplanen for de nye rorbuene ble enstemmig vedtatt i kommunestyret i fjor, men Berg er forberedt på innsigelser.

– Vi skulle gjerne satt i gang i dag, men vi har respekt for at det må gjennom en prosess, sier han.

MEDINVESTOR: Canica, med Stein Erik Hagen i spissen. Foto: Eivind Yggeseth

À la Reine

Romprisene er tenkt å ligge på omtrent samme nivå som i Reine Rorbuer, et annet overnattingssted Classic Norway eier. Reine er også i Lofoten, omtrent to timers kjøring sørvest for Henningsvær.

Et standard dobbeltrom der vil koste deg drøyt 2.000 kroner pr. natt kommende helg om du bestiller i dag.

Rorbuhotellet er rangert som «enestående» på Hotels.com med en snittscore på 9,4 av 10.

– Det er mange hotellplaner i Lofoten. Dere frykter ikke overetablering?

– Hvis alle prosjektene blir realisert, kan det bli trangt, men jeg registrerer at det foreløpig bare er vi og Olav Thon som bygger, sier Berg, og sikter til et Thon-prosjekt i Svolvær.

Nyheter
Reiseliv