<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Cruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt

For å begrense cruisetrafikken i norske fjorder, vil eieren av Viking Cruises, Torstein Hagen, innføre en avgift per cruiseturist, melder NRK.

    Publisert 18. sep. 2019 kl. 21.54
    Oppdatert 18. sep. 2019 klokken 22.56
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 161 ord
    ØNSKER AVGIFT: Cruisereder Torstein Hagen synes det ser «lite pent» ut  med fjordene full av cruiseskip.  Foto: Emil Weatherhead Breistein

    Cruisemilliardæren mener at det ikke er «et pent syn» når cruiseskip med flere tusen passasjerer legger til kai i et lite sted som Geiranger eller Flåm. Hagen foreslår derfor en lokal avgift pr. turist og begrensninger som hindrer de største skipene i å gå inn i norske fjorder.

    – Vi har vakre ting å tilby, og da tror jeg det er rimelig at byene ilegger en avgift. Og så regulerer man etterspørselen etter hvor mye folk er villige til å betale, sier Hagen til NRK.

    Selv legger han ikke skjul på at en turistskatt og størrelsesbegrensning neppe vil skremme hans egne kunder, ettersom Viking-rederiet satser på mindre cruiseskip og ikke opererer i lavprissegmentet.

    Direktør Inge Tallerås i interesseorganisasjonen for cruisenæringen, Cruise Norway, er overfor NRK positiv til en turistskatt, men sier at den må gjelde alle turister og bør gå til å bygge infrastruktur som toaletter og skilting for turister.

    Virke reiseliv har tidligere vært positive til turistskatt, mens NHO reiseliv har vært svært skeptiske.