<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Verdens første reisebyrå er slått konkurs – kan ramme 9.000 nordmenn

Reiseselskapet Thomas Cook avvikles med øyeblikkelig virkning etter at forhandlinger brøt sammen natt til mandag.

Publisert 23. sep. 2019 kl. 05.48
Oppdatert 23. sep. 2019 klokken 08.51
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 359 ord
KONKURS: Thomas Cook avvikles, 178 år etter at selskapet ble grunnlagt. Foto: Peter Byrne/PA via AP

Totalt 21.000 ansatte i 16 ulike land blir arbeidsløse.

Samtidig kanselleres hundretusener av billetter. Dette kan ramme totalt 9.000 norske Ving-kunder. Storbritannias luftfartsmyndighet CAA opplyser at de jobber med repatrieringen av 150.000 briter.

Turister rammet

Britiske turister sier til BBC at de allerede er rammet, kun timer etter konkursmeldingen. Turister ved feriestedet Les Orangers i Tunisia sier at gjester som var i ferd med å dra, fikk beskjed om å betale ekstra fordi feriestedet fryktet at Thomas Cook ikke ville betale for seg.

Turisten Ryan Farmer sier at da kravet ble avfeid, stengte sikkerhetsvakter utgangsporten.

– Det føltes som en gisselsituasjon, sier Farmer.

Nyhetsbyrået AP har ikke klart å komme i kontakt med verken Les Orangers eller den britiske ambassaden i Tunis.

Styrt avvikling

Thomas Cook ble grunnlagt som verdens første reisebyrå i 1841 av en britisk gründer av samme navn. I pressemeldingen skriver selskapet at de har nytt stor tillit fra generasjoner av britiske reisende.

– Det er dypt beklagelig at jeg og resten av styret ikke fikk til dette. Jeg vil beklage til millioner av våre kunder og tusenvis av våre ansatte, leverandører og partnere som har støttet oss i flere år, sier Fankhauser.

Selskapet opplyser at en anmodning ble sendt til en domstol om styrt avvikling av selskapet mandag morgen. En bobestyrer er utnevnt i saken.

Beklager

Milliardsum

Thomas Cook har uttalt at de trenger 2,2 milliarder kroner (200 millioner pund), i tillegg til en avtale om ny kapital til en verdi av 10 milliarder kroner (900 millioner pund) fra forrige måned, om de skal unngå å bli satt under administrasjon.

– Vi jobbet hardt i flere dager for å til en enighet som sikret framtiden til ansatte, kunder og leverandører i Thomas Cook. Selv om en enighet stort sett ble oppnådd, utgjorde et ekstra krav de siste dagene en umulig utfordring, sier administrerende direktør Peter Fankhauser i Thomas Cook.

Selskapet ba, ifølge The Financial Times, regjeringen redde det fra konkurs, men søndag virket utenriksminister Dominic Raab heller avvisende.

– Vi går ikke systematisk inn (...) dersom det ikke finnes en god strategisk nasjonal interesse for å gjøre det, uttalte Raab til BBC.