Stordalen tegnet selv opp dealen

Selv med et røkkel av finansielle rådgivere og DNB på flere sider av bordet, var det investor Petter Stordalen som kom opp med Ving-ideen.

DONE DEAL: Hotellinvestor Petter Stordalen slo minst 20 andre interessenter i kampen om Ving. Foto: NTB Scanpix
Reiseliv

OSLO/STOCKHOLM:

Til stormende jubel fra entusiastiske Ving-ansatte kom Petter Stordalen ned trappen på Vings hovedkontor i Stockholm tirsdag formiddag.

Like etter klokken 10 ble hotellkongen presentert som en av de tre nye eierne av Vings nordiske virksomhet.

– Da jeg kom ned trappen fikk jeg helt gåsehud, ropte Stordalen etter å ha tatt plass på scenen.

Han overtar Ving sammen med oppkjøpsfondene Altor og TDR Capital, i en transaksjon som skal være på mer enn 6 milliarder kroner.

Men beløpet kan bli høyere:

– Hva det kommer til å koste oss når alt er ferdig, er det vel ingen som har helt svaret på, sier Stordalen.

Stordalen og det svenske oppkjøpsfondet Altor vil være likestilt med sine 40 prosent, mens TDR Capital eier de resterende 20 prosentene.

Stordalen tok styringen

Meglerhuset Carnegie skal ha hatt oppdraget med å finne nye eiere til Ving.

Men ifølge Stordalen selv skal han egenhendig ha startet prosessen med DNB, og det sannsynligvis før Carnegie ble hyret inn.

Stordalen sier at interessen for å kjøpe Ving startet omtrent umiddelbart etter at Thomas Cooks konkurs ble kjent.

– Hvor tidlig var du interessert?

– Omtrent den korteste tidsenheten som var mulig etter at problemene meldte seg med Thomas Cook, var vi på banen, og DNB har vært en sentral aktør her, sier Stordalen til Finansavisen.

– For de som følger med har DNB også vært min hovedbank i hele mitt forretningsliv, og da vi begynte å prate med dem, sa de at de var veldig interesserte, fortsetter han.

– Var det du eller DNB som tok initiativ?

– Det hadde stått i avisen at DNB var inne. Det var ganske kort vei fra meg, da jeg så at dette åpnet seg, å ta en telefon til DNB og melde min interesse, sier Stordalen.

– DNB har vært med på å finansiere, og har vist hvordan en bank skal jobbe med et selskap som trenger et nytt liv. Uten DNBs arbeid fra Thomas Cook gikk konkurs og til nå, hadde ikke denne løsningen vært mulig.

Ving

 • Selger reiser fra Norge, Sverige, Danmark og Finland
 • Inkluderer Ving, Globetrotter, Spies og Tjäreborg. Eier flyselskapet Thomas Cook Airlines Scandinavia, og hotellmerkevarene Sunwing Family Resorts, Ocean Beach Club og Sunprime Hotels.
 • Har rundt 1,6 millioner nordiske gjester i året.

Kjære evigheten

– Hvordan finansierer du kjøpet?

– DNB er inne med noe på finansieringssiden, og så går hver part inn med sin andel av egenkapital og garantier – og det er store garantier.

Stordalen har alliert seg med finansielle megamuskler i kampen om Ving. Finansavisen erfarer at det skal ha vært over 20 interessenter i Ving, og har tidligere skrevet at kinesiske Fosun skal ha ledet kampen.

PE-fondet Triton la i mai inn et bud, men etter konkursen skal Triton kun ha ført samtaler med Ving som ikke ledet noen vei. I tillegg skal flyarving Per G. Braathen ha blitt observert på Vings hovedkontor i Stockholm, i likhet med kineserne.

Altor, som står sammen med Stordalen og TDR, fikk i sommer 2,5 milliarder euro under forvaltning da det stengte sitt femte fond i juli. I tillegg til å ha tatt et jafs av XXL i juni, fikk Altor også frigjort ny kapital da det børsnoterte SATS for kun noen uker siden.

– Hvordan gikk du frem overfor Altor og TDR?

– Denne verden er ganske liten. Jeg kjente til Altor fra før, og Harald Mix er en legende i private equity-miljøet, sier Stordalen, og forklarer:

– Jeg inviterte ham på en kopp kaffe, vi pratet sammen, og da var veien kort for at vi skulle bli enige. TDR har jeg investert med før, i Hurtigruten i mange år. Jeg har ekstremt god erfaring med dem. Å ha med to finansielt sterke private equity-aktører er bra, sier han.

Altor og TDR

Altor:

 • Samlet forvaltningskapital på 8,3 milliarder euro gjennom fem fond. 
 • Investerer hovedsakelig i mellomstore nordiske og nordeuropeiske selskaper. 
 • Investert i over 60 selskaper, som Dustin, Rossignol, Helly Hansen, Revolution Race, SATS og Carnegie Investment Bank.


TDR Capital

 • Samlet forvaltningskapital på 8 milliarder euro.
 • Investerer i og inngår partnerskap med mellomstore europeiske selskaper for å utvikle og utvide driften. 
 • Kjøpte 90 prosent av Hurtigruten i 2013.

– Du går inn med to oppkjøpsfond, de pleier å ha en exitstrategi med en gitt tidshorisont. Hva er din horisont på denne investeringen?

– Evigheten, sier Stordalen.

– Tenker du på sikt at du kan overta deres eierandeler?

– Jeg har ikke gjort noe annet enn å konsentrere meg om å få denne dealen på plass, og der er jeg en av de to ledende eierne. Men vi er definitivt den som har mest erfaring fra hotell og reiseliv av alle som er inne. Vi sitter sammen med TDR i Hurtigruten, og de har sittet der i mange år allerede, sier Stordalen, og legger til:

– Jeg mener at en kronjuvel som dette aldri skal selges.

– Eierne deres tok pengene ut

Omsetningen i det nordiske Ving-konsernet ligger på rundt 15 milliarder kroner, og har i årevis vært en veldig lønnsom del for det britiske morselskapet Thomas Cook. Bare fra den norske delen er det blitt betalt ut rundt 100 millioner kroner i utbytter.

Stordalen er lite imponert over denne praksisen.

– De har tømt kassa, sier Stordalen.

– Ving har vært markedslederen for pakkereiser i 50 år og har tjent gode penger, men eierne deres tok ut pengene, sier han, og sikter til de store utbyttene.

Ifølge Stordalen har de nye eierne overført kapital som trengs i første omgang, og han har «ikke brukt 1 krone av kassen i Nordic Choice».

– Dette har vi tatt utenfra, sier han.

Strawberry Group

 • Eies av Petter A. Stordalen og hans barn: Emilie A. Stordalen, Henrik A. Stordalen og Jakob A. Stordalen.
 • Består av 11 selskaper, som investerer hovedsakelig i eiendom, finans, hotelldrift og kunst. 

– Vil Ving inngå i Nordic Choice?

– Det kommer til å inngå i Strawberry-konsernet, med Torgeir Silseth som ny styreformann i Ving. Vi sender et signal om at vi kommer til å være aktive og langsiktige eiere, sier Stordalen.