Flere utlendinger vil inn i Hotell-Norge

Om noen år kan tre-fire av verdens største hotellaktører være etablert i Norge, tror Pangea, som merket økt interesse for hotellinvesteringer her i landet.

NY JOBB: Roar Ingdal (52) var med å bygge Oslofjord Convention Center med 1.600 leiligheter og over 5.000 senger. Nå er han blitt direktør i Pangea Property Partners, som bistår hotellinvestorer. Foto: Oliver Orskaug
Reiseliv

Olav Thon, Petter Stordalen og Scandic, som kontrollerer hotellmarkedet i Norge, kan få konkurranse om å både eie og drive norske hoteller fremover.

Det tror direktør Roar Ingdal i Pangea Property Partners, som bistår både kjøpere og selgere av hotelleiendommer, og som hjelper med å finne drivere av hoteller i Norge og Norden.

Flere hotellsalg i 2020

I fjor var det syv hotelltransaksjoner i Norge til en verdi av 50 millioner kroner eller mer. Det største var salget av Scandic Helsfyr i Oslo, som ble overdratt fra Eiendomsspar til Storebrand Eiendomsfond for 1,1 milliard kroner. Pangea var med som rådgiver på transaksjonen.

– Jeg tror vi vil se en økning i antall hotelltransaksjoner i 2020, både på eiendomssiden, men også at aktører bytter skilt på døren, altså de som driver hotellene, sier Ingdal.

Mange driftsavtaler er i ferd med å løpe ut. Når det skjer kan utleier enten fortsette med dagens driver eller inngå avtale med en ny aktør. Blant dem kan man finne utenlandske varemerker som ikke er i Norge i dag.

VIL TIL NORGE: I fjor fylte Hilton-konsernet 100 år. Selskapet som er på børs i New York, har sine røtter fra Norge. Nå vil selskapet inn i det norske markedet. Foto: NTB SCANPIX

– Om du tar topp ti-listen over de største hotellkjedene i verden, så tror jeg tre-fire aktører vil være i Norge om noen år. Vi er i samtaler med flere av dem, men kan ikke si hvem de er nå, sier Ingdal.

Finansavisen skrev i fjor at Hilton ser på et konkret konferansehotellprosjekt ved Gardermoen, og selskapet har bekreftet at de også er interessert å etablere seg i Oslo.

Flere om benet

Men det er ikke bare drivere som vil inn i det norske markedet. Også utenlandske eiendomsbesittere finner Norge interessant.

– Vi er i kontakt med en håndfull internasjonale aktører som vil inn i Norge.

– Hva slags aktører er dette snakk om?

– Det er eiendomsinvestorer med ulik bakgrunn. De er både nordiske og europeiske, og de ønsker å vekte seg mer i hotell, med langsiktige leieavtaler, sier Ingdal.

Utenlandske pensjonsfond og livselskaper, men også rene investeringsfond, eiendomsselskaper og private equity-aktører er i kontakt med Pangea om satsinger i Norge.

– I forhold til tidligere, er det nå flere utenlandske aktører som er med i budkampene. Det kan også påvirke prisene, sier Ingdal.

Han jobber i disse dager med å finne en kjøper til et hotell i Drammen som Bane Nor eier og leier ut til Nordic Choice Hotels.

Fra cruise til hotell

Ingdal tiltrådte som direktør i Pangea for noen uker siden, men selv om han er fersk i selskapet, så kjenner han hotellbransjen svært godt.

Han startet med hotellvirksomhet hos Royal Caribbean Cruises og Color Line.

– Skipene de driver er som flytende hotell.

Siden har han vært adm. direktør i både Norlandia, First Hotels og Norgani. Sistnevnte solgte 72 hoteller til Pandox, kontrollert av Christian Ringnes.

52-åringen har vært konserndirektør i Nordic Choice Hotels og var arbeidende styreleder for Oslofjord Convention Center, da 1.600 leiligheter med over 5.000 sengeplasser ble bygd.

Økonomisk gunstig tidspunkt

– Hvorfor vil utlendinger eie hotelleiendommer i Norge?

– Akkurat nå er lav kronekurs definitivt en medvirkende årsak. Men flere forventer også økt vekst i norsk reiseliv i årene som kommer, sier Ingdal.

Blant annet skal det etableres flere nye flyruter til Norge.

– Hotelloperatørene følger med på hva flyselskapene gjør. Det er en viss korrelasjon å spore der, sier Ingdal.

Det er mye snakk om virussmitte fra Kina i disse dager og at det vil påvirke folks reisemønster.

– Det kan påvirke beslutningene som skal tas, om situasjonen blir veldig mye mer alvorlig. Men vi har ikke sett noen signaler på det frem til nå. Kjøpere av hotelleiendom har mye lengre tidshorisont når de investerer, sier Ingdal.

hotell
roar ingdal
pangea property partners
hilton
eiendom
Nyheter
Reiseliv