– Regjeringen forstår ikke alvoret

Coronaviruset har punktert reiselivsnæringen. Nå frykter flere at de aldri kommer i gang igjen.

NAV: – Vi må sørge for at alle ikke ender opp på NAV til slutt, sier daglig leder i Paradisreiser, Gro Anet Brastad. Foto: Privat

– Jeg er usikker på om myndighetene forstår alvoret. Dette kan ende med at alle er på NAV når dette er over, sier daglig leder i turoperatøren Paradisreiser, Gro Anet Brastad.

Hun er fortvilet. Aldri før i hennes 25 år i bransjen har hun opplevd lignende. Brastad tror ikke regjeringen skjønner hva som er i ferd med å skje.

– Det er en meget krevende situasjon. Vi har permittert halvparten av de ansatte, og neste uke permitteres alle sammen. Vi har kuttet alle kostnader og bruker ikke en krone vi ikke må. Myndighetene må forstå at dette er en ekstraordinær situasjon.

– Konkurser kommer

Hele reiselivsnæringen er nå i krise, og tiltakene som foreløpig er kommet, er ikke nok til å redde næringen, mener bransjen selv. I Lofoten har de fleste aktører som baserer seg på opplevelser, lagt ned driften.

– Dette kommer til å få følger, det er det ingen tvil om. Dette er en næring i krise. Jeg frykter mange konkurser, det er ikke til å unngå, sier daglig leder i Destination Lofoten, Elisabeth Dreyer.

Finansavisen har vært i kontakt med flere små reiselivsbedrifter som sier de går mot konkurs, men som ikke vil omtales i avisen. Dreyer mener det er kritisk for alle de små.

KONKURSER: – Konkurser er ikke til å unngå, sier daglig leder i Destination Lofoten, Elisabeth Dreyer. Foto: Privat

– En ting er de store, men vi har mange små bedrifter som ikke tåler å miste kunder, de har ikke muskler å bære med. Hvis det bare blir igjen noen få store aktører i Lofoten, så er det et stort tap for oss, sier Dreyer.

«Regjeringen er helt ute»

En rekke små aktører kan gå over ende, og de store med flest ansatte, vil ramme samfunnet hardest. I Choice Hotels er de opprørte over det som har kommet av tiltak til nå.

– Det er museskritt. Hvis det representerer regjeringens forståelse av næringslivets situasjon, så er det helt «off». Reiselivet bærer store deler av kostnadene ved alle restriksjonene som er innført og som medfører at staten i prinsipp stenger ned næringen, sier adm. direktør Torgeir Silseth i Nordic Choice Hotels.

Silseth mener det bare vil bli verre.

– Vi vurderer å stenge flere hoteller. Spahotellene har allerede måttet stenge spaavdelingene, belegget ellers er mer enn halvert, ordrebøkene tømmes og tiden fremover er det knapt bestillinger. Jeg tror ikke regjeringen forstår alvoret i situasjonen og hvor prekær den er. Det hjelper for eksempel ikke å kutte flyavgifter, når ingen vil eller kan fly, sier Silseth.

FØR: Disse to smiler ikke lenger. Petter Stordalen og Torgeir Silseth i Nordic Choice Hotels. Foto: Jørgen Hyvang

Folketomme hoteller

Hotellene landet over er folketomme og permitterer ansatte som aldri før. Noen vil ikke klare å overleve. Knut Slinning er daglig leder ved Juvet Landskapshotell i Valldal, der det ikke er gjester lenger.

– Vi har hatt rundt 80 prosents belegg inn i mars, men nå kommer det ingen. Og fra turoperatørene, som har mottatt betaling fra sine gjester, regner vi med et visst oppgjør. Når det ikke kommer gjester fra utlandet, og nordmenn er oppfordret til ikke å reise, så sier det seg vel selv. Da er det bare å stenge, sier Slinning.

Medlemsorganisasjonen De Historiske består av en rekke hoteller og spisesteder, og de roper også varsku.

– Dette er dramatisk, spesielt for de mindre, frittstående medlemmene, som ikke har stor kapital i ryggen, sier Nils Henrik Geitle, daglig leder i kjeden.

– Særlig spisestedene har valgt å stenge. De nye reglene om avstand mellom gjestene gjør det nesten umulig å drive, og hotellene følger nå etter, sier Geitle.