De Historiske Hotel & Spisesteder bidrar med sengeplasser og mat

En rekke hoteller deltar nå i den nasjonale dugnaden. De stiller sengeplasser og restauranter til disposisjon i forbindelse med coronakrisen.

TIL DISPOSISJON FOR AHUS: Ved Losby Gods i Lørenskog er alle rom rengjort og klare for innrykk når behovet melder seg. Foto: Marcus Brattlie

De Historiske er en samling av privateide hoteller og spisesteder. En rekke av disse er nå satt i beredskap for samfunnskritiske funksjoner, med tiltak for lokalsamfunnet.

– Dette er en krise bransjen vår aldri har opplevd maken til. Selv om det ser mørkt ut, er jeg svært imponert over familiebedriftene over hele Norge som er så rause og inkluderende. Våre medlemmer er nå en viktig samfunnsressurs i denne krisesituasjonen, sier Nils Henrik Geitle, adm. direktør i De Historiske Hotel & Spisesteder.

Losby Gods i Lørenskog stiller for eksempel hele hotellet til disposisjon for Ahus. Alle rom er rengjort og klare for innrykk når behovet melder seg. Hotel Klubben i Tønsberg tilbyr Sykehuset i Vestfold det samme. På Grand Hotel i Egersund er det etablert smittefri sone for kritisk personell som eventuelt må ut på grunn av karantene i nær familie.

TILBYR HJELP: Ved Grand Hotel i Egersund er det etablert smittefri sone for kritisk personell. Foto: De Historiske Hotel & Spisesteder

– Vi har jo masse sengeplasser. I tillegg ligger hotellene geografisk til, slik at man også kan hjelpe i mindre lokalsamfunn, sier Geitle.

Også Augustin Hotel i Bergen har sagt seg villig til å stille opp med et karantenetilbud dersom Bergen kommune trenger ekstra plasser.

IMPONERT OVER MEDLEMMENE: Adm. direktør Nils Henrik Geitle i De Historiske Hotel & Spisesteder. Foto: De Historiske Hotel & Spisesteder

Gir bort ferskvarer

Hotellene tilknyttet De Historiske har ikke bare mange ledige sengeplasser. De har også kjøkken og matvarer. Reenskaug Hotel og Oscarsborg Hotell & Resort deler nå ut ferskvarer til mennesker som ikke kan komme seg i butikken, mens Lothes Mat & Vinhus i Haugesund gir bort alle sine ferskvarer til et dag- og aktivitetssenter for rusmiddelavhengige. Haaheim Gaard i Tysnes har etablert et beredskapskjøkken, og produserer mat for take away til mennesker som ønsker å få mat hjemsendt mens de er i karantene.

LOTHES I HAUGESUND: Gir bort alle sine ferskvarer til et dag- og aktivitetssenter for rusmiddelavhengige. Foto: De Historiske Hotel & Spisesteder

På Svalbard, ved Huset og Svalbard Hotel Polfareren, gis ansatte som er permittert gratis frokost og middag.

– Svalbard er i en spesiell situasjon fordi en stor del av arbeidsstokken kommer fra land utenfor EØS. De har derfor ingen krav på støtte når de blir permittert, sier Geitle.

Huset og Svalbard Hotel Polfareren er også i dialog med utleiere for å få dem til å redusere husleien for permitterte arbeidstakere.

– Hotelleierne har selv tatt initiativ til alle disse tiltakene, og det er permitterte arbeidstakere som kommer inn og jobber ved hotellene, sier Geitle.

– Er det de enkelte hotelleierne som foreløpig «tar regningen» for alle disse tiltakene?

– Foreløpig er det det, ja. De stiller kapasiteten til rådighet, og foreløpig er det ikke avklart hvordan dette skal gjøres opp for, sier Geitle.

Venter på innspill

Hoteller har generelt svært lavt belegg i disse tider. Også First Hotels vurderer å stille sine hoteller til rådighet.

– Vi har hatt samtaler med både kommuner og helseinstitusjoner, og vi ser på alternative driftsmetoder. Selvsagt vil også våre hoteller være tilgjengelige. Markedet har generelt forsvunnet over natten, og hotellene har svært lavt belegg, sier kommunikasjonsdirektør Erlend Ellingsen i First Hotels.

– Vi venter på innspill fra kommuner og helseinstitusjoner, og har stående tilbud ute. De av våre hoteller som har restauranter, tilbyr også take away, fortsetter han.

Kommunikasjonsrådgiver Kristina Breivik i Choice Hotels Nordic opplyser at Choice har kontaktet myndigheter og kommuner både i Norge og Sverige for å informere om ulike tiltak de kan bistå med.

– Hotellene våre kan ha mange bruksområder; eksempelvis fungere som isolerte oppholdssteder for helsepersonell og andre kritiske yrkesgrupper, eller være et sted hvor personer i karantene kan bo. Hotellrom og møterom er også tilgjengelige om sykehusene skulle få behov for ekstra kapasitet, eller for å teste innbyggere, opplyser hun.

Breivik legger til at Choice har god kompetanse innen rengjøring, matlaging og leveranse av mat og varer.

– Dette er tjenester det kan bli økt behov for. Vi kontakter stadig nye aktører, blant annet en del av våre kunder, og er på generelt grunnlag veldig positive til å bidra der vi kan.

Kommunikasjonssjef Lars Vestad i Scandic Hotels meddeler følgende via en e-post:

«All drift ved våre hoteller er i tråd med regler og retningslinjer fra helsemyndighetene. Dialogen oss imellom er tett, og blir vi forespurt om å bistå så gjør vi vårt ytterste for å hjelpe til».