Petter Stordalen: – Uten tvil den mest ekstreme og alvorlige situasjonen reiselivsbransjen har opplevd noensinne

I en video på Instagram sier en tydelig preget Petter Stordalen at han ikke kommer unna permitteringer og oppsigelser.

PREGET: Petter Stordalen omtaler coronaviruset som den største krisen for reiselivsbransjen noensinne. Foto: Iván Kverme

Onsdag sendte Nordic Choice ut en melding om at hotellkjeden permitterer 7.500 ansatte. I en Instagram-video snakker en tydelig preget Petter Stordalen ut om situasjon.

– Denne videoen hadde jeg håpet at jeg aldri skulle trenge å legge ut. Men jeg har behov for å dele med dere hva som skjer i disse dramatiske dagene for bransjen vår og ikke minst for de ansatte i bransjen, sier Stordalen, og fortsetter:

– Vi har aldri hatt en krise som dette. Dette er uten tvil den mest ekstreme og alvorlige situasjonen reiselivsbransjen har opplevd noensinne. Og det er den mest ekstreme og alvorlige situasjonen jeg har opplevd som forretningsmann.

I videoen forteller Stordalen at han gjør alle grep som er mulig for å komme best gjennom krisen.

– Vi jobber med bankforbindelser, samarbeidspartnere, kunder, leverandører, gårdeiere og myndigheter for å ivareta så mange arbeidsplasser som mulig. Dessverre kommer vi ikke utenom permitteringer og oppsigelser. Det er ikke en beslutning jeg vil ta, men en beslutning jeg må ta, sier han.

Null inntekter

Videre sier Stordalen at restriksjonene reiselivsbransjen møter som følge av coronaviruset medfølger tilnærmet null i inntekter for hotellene til Nordic Choice.

– Den brutale medisinen er å redusere personalkostnadene og redusere antall ansatte. (...) Det rører meg enormt når ansatte som er permitterte tar kontakt og spør hva de kan gjøre for å bidra. Det er folk som brenner for arbeidsplassen sin og vil at den unike kulturen skal bestå, sier Stordalen.

Strawberry eier også deler av Ving og Hurtigruten, som også blir hardt rammet av coronakrisen. 

– Da vi hadde vår store årlige kulturmønstring i Nordic Choice i januar, med flere enn 3.600 mennesker, visste vi ingenting om hvordan verden ville se ut to måneder senere. Til konferansen hadde vi invitert med nye familiemedlemmer fra Kemp og fra Ving, sier Stordalen i videoen, og fortsetter:

– Vi snakket om videre vekst, om de over 45.000 menneskene vi skulle ansette de neste fem årene, så smalt det. Uventet og brutalt. Og nå må vi handle. Vi må handle i fellesskap som ett samfunn. Reiselivsbransjen kommer tilbake. Vi legger oss ikke ned og gir opp. Når situasjonen normaliseres skal vi slå tilbake, og vi skal bli bedre enn noensinne.