– Vi vil se konkurser fremover

Byggeboom i hotell og reiseliv gjør at bransjen er blitt rammet ekstra hardt, fastslår distriktsminister Linda Hofstad Helleland (H). Hun spår konkurser. 

VIL HJELPE DE LIVSKRAFTIGE: – Vi er innstilt på å hjelpe så mange som mulig av de livskraftige bedriftene, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland. Foto: Anders Horntvedt
Reiseliv

– Har vi for mange hoteller og spisesteder her i landet?

– Det skal ikke være opp til meg å avgjøre. Det skal ikke være opp til politikere å avgjøre heller, det er markedet som er med på å regulere det. Men det har vært en ganske stor oppbygging av større hoteller, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.

Mini-CV

Navn: Linda Hofstad Helleland (43).

Stilling: Distrikts- og digitaliseringsminister.

Bakgrunn: Utdanning i statsvitenskap, medievitenskap, ledelse og andre fag ved NTNU, Høgskolen i Molde og BI 1998–2007. Informasjonsrådgiver i Høyre 2007–08. Stortingsrepresentant for Høyre fra Sør-Trøndelag fra 2001–2015, 2009–2015 og i 2019. Kulturminister 2015–18. Barne- og likestillingsminister 2018–19. Distrikts- og digitaliseringsminister siden januar 2020.

Aktuell: Spørretime i Stortinget

– Vi har bygget mye. Det er blitt en stor verdikjede knyttet til konferanser. I Norge er vi glade i å ha konferanser og seminarer. Det gjør at man rammes ekstra hardt når vi nå er kommet i en situasjon der det knapt nok er konferansedeltagere eller hotellgjester, legger hun til.

Grillet på dobbel hotellmoms

I Stortingets spørretime onsdag ble hun utfordret på hva regjeringen gjør for å hjelpe reiselivsnæringen.

Senterpartiets Willfred Nordlund var spesielt opptatt av dobling av hotellmomsen.

– LANDEVEISRØVER: Willfred Nordlund (Sp). Foto: NTB

– For mange i reiselivsnæringen oppleves det nok som om vi har mer av en landeveisrøver enn en distriktsminister, sa Nordlund, og fikk irettesettelse av stortingspresidenten for ordbruken.

Da corona-tiltakene traff reiselivet og transportsektoren med full kraft i mars, var avgiftslettelser en del av tiltakene fra Stortinget.

Moms på reiseliv og transport ble satt ned fra 12 til seks prosent frem til 1.november, mens flyseteavgiften ble midlertidig avskaffet ut oktober måned.

At vi vil se konkurser fremover, er det ingen som er som i tvil om
Linda Hofstad Helleland, distrikts- og digitaliseringsminister

– Det hjelper ikke hotellene å ha lavere moms hvis de ikke har gjester. Derfor bidrar vi med likviditet og andre muligheter, svarte Hofstad Helleland.

– Jeg beundrer bedriftsledere

– Mange har satset mye av egen formue ved å gjøre i stand hoteller og spisesteder. Har de vært dumme som har lagt alle eggene i én kurv?

– Jeg beundrer bedriftsledere og de som har startet restauranter og spisesteder. De har ofte en stor lidenskap til mat, og de har bidratt til at Norge er matdestinasjon, med mye kortreist mat.

HOTELL-FAN: – Jeg beundrer bedriftsledere og de som har startet restauranter og spisesteder, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland. Foto: Anders Horntvedt

– Er det riktig at fellesskapet går inn og tar over risikoen i den investeringen disse har gjort?

– Vi har hele tiden sagt at vi er innstilt på å hjelpe så mange som mulig av de livskraftige bedriftene, slik at de kan holde hodet over vannet. Men at vi vil se konkurser fremover, er det ingen som er som i tvil om, selv om vi har færre konkurser enn på samme tid i fjor.

– Det vi gjør nå, er nå prøve å bidra på et bredt felt av ulike næringer. Hele næringslivet påvirkes av den fasen vi er nå, med veldig sterke restriksjoner. Spørsmålet er hva som er riktig bruk av skattebetalernes penger, det være seg å gå inn med milliarder av kroner i Norwegian, eller å bidra til at små spisesteder overlever krisen.

linda hofstad helleland
coronavirus
stortinget
Nyheter
Reiseliv
Aktuell