Nordic Choice stenger hoteller, men åpner over 1.000 nye hotellrom i Norge

Hotellbellegget er på under 10 prosent, som følge av enda strengere coronatiltak, men Nordic Choice åpner likevel en rekke nye hoteller om kort tid. 

OFFENSIVT SPILL: Petter Stordalen og Nordic Choice fortsetter å åpne hoteller mens belegget er på et rekordlavt nivå. Her fra Villa Copenhagen, som åpnet i juli.  Foto: Fredrik Hagen
Reiseliv

– Nå blir det vel sannsynligvis flere hoteller vi må stenge. Vi følger etterspørselen dag for dag og ser hvordan det ser ut fremover. De nye tiltakene kan føre til at det ikke er etterspørsel nok til å holde alle hoteller i Oslo og Bergen åpne. Det er dessverre situasjonen, sier konsernsjef i Nordic Choice Hotels, Torgeir Silseth.

Som Finansavisen omtalte i går, er Quality Hotel Leangkollen i Asker et av flere hoteller som nå har stengt dørene fordi det er umulig å drive lønnsomt. 

Belegg under 10 prosent

Belegget under coronakrisen har vært mer enn halvert mot det som er normalt, og med nye påbud og innskjerpelser er det blitt enda verre. 

– Totalt sett er vi kanskje på 8–10 prosent i disse dager, sier Silseth.

Vi må bare ha langlyset på
Torgeir Silseth, Nordic Choice Hotels

– Hvor mye vil dere tape på at julesesongen blir avlyst?

– Det siste døgnet har vi hatt en omsetning på 8,5 millioner i Nordic Choice. Normalt ville det vært minst 40 millioner, så da kan man jo bare tenke seg hva det betyr.

Tross en omsetning som er mange ganger lavere enn det den vanligvis er, turer Nordic Choice-kjeden frem og vil bare i Norge ferdigstille fire nye hoteller med til sammen 1.125 rom på under ett år.  

STENGER HER OG ÅPNER DER: Konsernsjef i Nordic Choice, Torgeir Silseth, har litt å gruble på om dagen. Foto: Iván Kverme

Stanser ikke hotell  

Allerede i februar åpner hotellet Miklagard på Kløfta, og før sommeren skal også et hotell i Bodø og et på Hasle i Oslo åpne dørene. Neste høst åpner ytterligere et hotell i Bodø. 

– Vi åpner flere hoteller neste år, så vi må bare ha langlyset på, og disse går som planlagt, sier Silseth. 

Han kan likevel ikke utelukke at det kommer ønsker om noen utsatte åpninger. I mellomtiden er det nok å gjøre med avbestillinger som renner inn, og hver dag må det vurderes om flere hoteller skal stenge. 

Det er en måte å underkompensere store bedrifter på, som jeg ikke forstår. Det er jo ikke slik at store bedrifter taper mindre penger enn små bedrifter
Torgeir Silseth, Nordic Choice Hotels

NYE NORDIC CHOICE-HOTELLER I 2021

HotellStedÅpningRom
MiklagardKløftaFebruar507
Quality HotelBodø2. kvartal250
Hasle LinjeOslo2. kvartal208
Comfort HotelBodø3. kvartal160
Kilde: Nordic Choice Hotels

–Uforståelige tiltak 

Med oppfordringer om å holde seg hjemme, skjenkestopp og ned mot maks 20 personer i lokaler uten fastmonterte seter, er det for mange umulig å drive forsvarlig. Regjeringen har kommet med tiltak som i november og desember kompenserer faste, uunngåelige kostnader, men ikke mer enn 50 millioner per konsern, og med lavere sats enn i vår.  

– Det vi mener er helt uforståelig, er den voldsomme avkortningen for store konsern, hvor grensen er kun 30 millioner før det skjer avkortning, sier Silseth. 

Da Norge ble stengt ned i vår, var kompensasjonsgraden inntil 90 prosent. 

– Vi er glad for hjelp, men situasjonen er minst like alvorlig som den var i våres, så det at tiltakene er dårligere enn da er litt uforståelig, sier konsernsjefen. 

Forskjellsbehandling 

Siseth mener regjeringen har dårligere ordninger for de store – bare fordi de er store. 

– Det er klart at med 94 hoteller i Norge, gjør avkortningen seg gjeldende når omsetningsfallet er så dramatisk. 

– Det er en måte å underkompensere store bedrifter på som jeg ikke forstår. Det er jo ikke slik at store bedrifter taper mindre penger enn små bedrifter, og det er på samme nivå som april/mai, fortsetter Silseth. 

Konsernsjefen er videre bekymret for tap av arbeidsplasser og for økt moms.

– Vi vet jo heller ikke om reiselivsmomsen blir satt opp igjen fra 6 til 12 prosent slik det er foreslått i statsbudsjettet. Det virker veldig merkelig å gjøre nå, sier han. 

– Nå er det opp til Stortinget, hva ønsker dere ellers derfra? 

– Vi ønsker en lønnsordning som gjør at vi kan beholde flere ansatte i bedriften, slik at færre blir sendt ut i arbeidsledighet. Vi er stolte av at vi er en av de bransjene som inkluderer flest innvandrere. De kommer til å komme dårlig ut av denne krisen. De vil få vansker med å komme tilbake i jobb, noe som igjen har en samfunnsmessig kostnad, sier Silseth. 

ÅPNER I KRISETID: Hotellet Miklagard, ved Miklagard Golfbane på Kløfta, åpner dørene allerede om tre måneder. De 507 hotellrommene kommer neppe til å bli rent ned av gjester med det første. Illustrasjon: Oliver Bugten

Mister folk

I tillegg sliter hotellkjeden med at den nå mister dyrebar kompetanse som forsvinner til andre bedrifter som ikke har behov for å permittere.  

– IT-kapitalen vår raser ut dørene om dagen. Spesialister får seg lett arbeid i en omstilling som også myndighetene ønsker seg. Man må jo ikke glemme at størstedelen av næringslivet går utmerket, og de med bra utdannelse innen for eksempel IT og økonomi er etterspurte, sier Silseth. 

Nordic Choice er ikke alene om å åpne hoteller i en særs krevende tid. Rett før de nye og skjerpede reglene, åpnet Scandic sitt utvidede hotell på Helsfyr i Oslo. Det er nå hotellkjedens største med 450 rom.

Hotelleier Storebrand har en leiegaranti med Christian Ringnes og Eiendomsspar som solgte hotellet for 1,1 milliard kroner. Den innebærer at Ringnes må betale flere millioner i måneden i tapt leie til Storebrand. 

– Ja, vi kommer til å sitte og blø, men vi hadde blødd uansett om vi hadde solgt eller ikke, sa adm. direktør i Eiendomsspar, Christian Ringnes, før hotellet åpnet.