Tapte penger på surfereiser – før corona

Lapoint lever av å sende ungdommer ut i verden på surfecamp. For første gang på ti år tapte bedriften penger i fjor – og så kom coronapandemien.

SURFING FOR TØFFINGER: Surfeinstruktørene Emma Larson, Lina Åkerblom og Theis Kaas Pedersen tester farvannet utenfor Hoddevik.  Foto: anders horntvedt
Reiseliv

Norske Lapoint startet i 2008, og selskapet har siden da utviklet seg til et lite nettverk av surfe- og kitedestinasjoner på steder som Sri Lanka, Portugal og Costa Rica.

Det multinasjonale selskapet i miniatyr har hovedkontor i Hoddevik, helt nordvest i Vestland fylke. Bygda har rundt 20 fastboende, og om sommeren forvandles stedet til Nordvestlandets surfemekka. Da mangedobles innbyggertallet som følge av tilreisende surfere.

Tapte 1,5 millioner kroner i fjor

Hoveddelen av aksjene i Lapoint Travels er eid av fem surfekompiser fra Norge, Sverige og Portugal. Opprinnelsen til selskapet var en tur til Portugal, der tre av de fem gründerne var på surfeferie. 

Fra 2009 hadde selskapet både vekst og overskudd hvert år, med et samlet resultat på 20 millioner kroner før skatt.

I 2019 ble imidlertid seiersrekken brutt. Riktignok økte omsetningen i fjor med 7,7 prosent, men resultatet endte på minus 1,5 millioner kroner.

HOVEDKONTOR: Surfebygda Hoddevik på Nordvestlandet er base for minikonsernet Lapoint Travels. Foto: anders horntvedt

– Før 2019 planla vi å ekspandere virksomheten internasjonalt, og vi begynte blant annet annet med investeringer i nytt personalt. Men beklageligvis skjedde det terrorangrep både i Sri Lanka og Marokko. Det medførte at salgsmålene våre ikke ble nådd, opplyser Martin Thoran, daglig leder i Lapoint Travels.

Selskapet har datterselskaper i tre land i tillegg til Norge, og notene i regnskapet kan tyde på at problembarnet befinner seg i Portugal.

Det portugisiske datterselskapet hadde et underskudd på 1,3 millioner kroner i fjor. I tillegg har morselskapet 4,6 millioner kroner i fordringer mot det portugisiske datterselskapet, samt 10,3 millioner kroner til datterselskapet i Costa Rica.

Den bokførte verdien av selskapet i Portugal er skrevet ned til 0, mens Costa Rica-selskapet bare er bokført til 155.000 kroner

Mars 2017: Ingen mørke skyer i sikte

Finansavisen intervjuet medgründer Sebastian Kjellström i mars 2017. Da så han ingen mørke skyer, heller tvert imot.

– I den virkelige verden vil vi omgås hverandre ansikt til ansikt, treffe nye folk og få nye perspektiver, sa han.

I årsberetningen for 2019 er tonen en annen. Der står det at coronapandemien som brøt ut i 2020, har rammet selskapet hardt.

«Selskapet har tatt grep om situasjonen ved å redusere kostnader som markedsføring, destinasjonskostnader og administrasjonskostnader. Man har også nedbemannet og permittert ansatte», står det.

For 2020 spår Thoran en omsetning på mellom 20 og 22 millioner kroner, ned fra 62 millioner kroner.

– Vi kommer til å tape penger i år, men prognosene er mye bedre enn vi fryktet i april. Omsetningen er faktisk spektakulært gode med tanke på forutsetningene i år.

Selskapet har fått støtte fra den norske staten for å dekke faste kostnader, og regner med statsstøtte også i andre land.

For tiden driver selskapet surfecamp i Norge og Portugal. Samtidig ser Lapoint på muligheten for å åpne campene på Sri Lanka og Bali for det lokale markedet.

SER MULIGHETER TROSS TAP: Martin Thoran, daglig leder i Lapoint Travels. Foto: Lapoint Travels

– Vi åpnet også campen vår i Costa Rica i begynnelsen av november, legger han til.

Kredittverdig, men svak økonomi

I årsregnskapet for 2019 står Lapoint Travels oppført med 26,5 millioner kroner i gjeld. Av dette var 14 millioner kroner forskuddsbetalte reiser.

– Disse reisene ble enten gjennomført før coronautbruddet eller betalt tilbake før sommeren, presiserer Thoran.

En kredittsjekk fra Bisnode gir selskapet A-rating: Kredittverdig. Under rubrikkene økonomi får Lapoint Travels karakteren «svak», mens betalingserfaringen oppsummeres med karakteren «upåklagelig».

Lapoint Travels

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter62,357,8
Driftsresultat−0,43,2
Resultat før skatt−1,52,3
Årsresultat−1,31,8

Eiere: Sebastian C. Kjellström, Carl Peter Hanssen, Grilo Feo E. Torres Alexandre Saldanha, Hans Göran Sivertsson (alle 19 %), Braveryweek (15 %), andre (9 %).

Kredittsjekken viser at selskapet ikke har noen betalingsanmerkninger. Det er foretatt én frivillig pantsettelse på 2 millioner kroner med DNB som kreditor.

– Hvilken type dialog har dere med banker og kreditorer nå?

– En normal og god dialog, vil jeg si. Vi har ikke noe prekært behov for ny kapital nå. Parallelt ser vi på interessante investeringsmuligheter som kan dukke opp i dagens turbulente tider, men det er for tidlig å si noe konkret om. 

– Hvordan ser Lapoint ut om to-tre år?

– Vi kommer fortsatt til å tilby storslåtte opplevelser, både lokalt og globalt. Men det kan bli flere surfecamper i Europa, slik at man ikke trenger å fly så langt. Flyskamdebatten har imidlertid påvirket oss, og covid-19 vil muligens forsterke fokuset vårt på nærområdet. 

lapoint
hoddevik
surfing
surfecamp
lapoint travels
martin thoran
sebastian c. kjellström
Carl Peter Hanssen
Grilo Feo E. Torres Alexandre Saldanha
Hans Göran Sivertsson
Nyheter
Reiseliv