– Jeg tror Norge er en potensiell attraktiv feriedestinasjon for reiseglade europeere fordi vi har stor plass og et relativt lavt smittetrykk. Det blir derfor viktig å innføre gode markedsføringsmidler i utlandet når verden åpner opp igjen, sier Devold.
Tung periode
2020 har vært et tungt år for den norske reiselivsnæringen. Innreiseforbud og karantenebestemmelser har ført til at utenlandske turister i praksis har forsvunnet siden Norge stengte ned 12. mars. I november anbefalte regjeringen å unngå unødvendig reiser innenlands, hvilket som bidro til å ytterligere dempe etterspørselen etter tjenester i reiselivsnæringen.
–Situasjonen er verre enn noen gang for de fleste reiselivsvirksomheter fordi man har vært gjennom en lang periode med en svært beskjeden omsetning. Egenkapitalen begynner å bli skrapt for veldig mange bedrifter, sier Bergmål, før hun legger til:
– Samtidig har vi tro på at vaksinen vil sørge for at vi igjen kan reise i Norge og Europa i løpet av året som kommer. Det gir håp til en sterkt preget bransje, forteller Bergmål.
Behov for støtteordninger
I september presenterte regjeringen en støttepakke til det norske reiseliv på nærmere 1,5 milliarder kroner. En forverret smittevernsituasjon førte imidlertid til at kompensasjonsordningen ble utvidet til februar og økte til 2,8 milliarder kroner, i tillegg til at enkelte krav til støtte ble lempet. Det opprinnelige kravet om 40 prosent fall i omsetningen for å kunne motta støtte er nå senket til 30 prosent.
– Nå handler det om å komme seg over den siste kneiken og å forberede seg på å starte opp igjen. Derfor er det svært viktig for norsk reiseliv at kompensasjonsordningen og permitteringsordningen forlenges frem til sommermånedene, hevder Bergmål.
I tillegg til de nåværende ordningene har Virke også bedt regjeringen om å sette av én milliard kroner til utvikling og omstilling for den norske reiselivsnæringen, med fokus på restart av reiselivet i 2021.
– Selskapene som har hatt minst aktivitet er også de som ikke klarer å omstille seg fordi de har permittert alt av ansatte. De har heller ikke mulighet til å hente tilbake sine ansatte før aktiviteten tar seg opp igjen, noe som gjør det vanskelig å forberede seg på en ny oppstart. Det blir derfor viktig å få på plass tiltak som bidrar til aktivitet fremover, sier Bergmål, før hun avslutningsvis legger til:
– Bedrifter må ikke bli nødt til å kaste inn håndkleet rett før verden begynner å åpne opp igjen.