Gjør store endringer i Nordic Choice

Hotelleier Petter Stordalen tror ikke reiselivsbransjen vil være tilbake for fullt før i 2024. Nå gjør han store endringer i sitt eget hotellkonsern Nordic Choice.

SELGER OG ÅPNER: I løpet av det seneste året har Petter Stordalen både solgt og åpnet hoteller. Her fra Villa Copenhagen, som åpnet dørene sommeren 2020.  Foto: NTB
Reiseliv

– Vi ser et 2021 som er veldig krevende, vendepunktet kommer når vi er vaksinerte. Andre halvår i år vil vi se en begynnende bedring, men også 2022 vil være preget av pandemien. Jeg tror hotell og restaurantnæringen vil være tilbake i 2023 eller 2024, sa hotelleier Petter Stordalen under et seminar i regi av kredittratingbyrået Moody’s torsdag.

Han sammenligner dagens situasjon med situasjonen etter terrorangrepene i USA 11. september 2011, da turismen stupte.

– Dette markedet vil komme tilbake. Det kom tilbake etter 11. september, og det vil komme tilbake nå også, mente Stordalen, som likevel ikke tror antall nye hoteller som åpner de neste fem årene vil være på nivå med før coronapandemien.

Store salg - store endringer

Det viktige fremover blir om man klarer å omstille seg, ifølge Stordalen. Og under samtalen med Maria Gillberg i Moody’s kom det frem at det er nettopp en omstilling Stordalens hotellkjede Nordic Choice, med rundt 200 hoteller i Skandinavia, Finland og Baltikum, står midt inne i.

– Nordic Choice sitter nå planlegger den største endringen i konsernets historie. Vi vil komme ut av dette som et helt annet selskap, fortalte Stordalen fra Copperhill Mountain Lodge i svenske Åre.

Hva de store endringene består i var han hemmelighetsfull om, men de skal lanseres i løpet av inneværende og neste år.

Nylig ble det kjent at Stordalen har solgt femstjernershotellet St. Petri i København til det amerikanske hotellfondet Starwood. Prisen skal ha ligget på rundt 1,5 milliarder kroner, ifølge Dagens Næringsliv. Nordic Choice skal fortsette å drifte hotellet.

I fjor sommer solgte han, via eiendomsselskapet Strawberry Forever, Clarion Hotell Amaraten-bygget i Stockholm for 1,5 milliarder svenske kroner.

– Det har vært overraskende stor interesse for å kjøpe hotelleiendommer. De fleste vet at det er en vei ut av dette når vaksinene kommer, sa Stordalen.

Frykter for de små

Fritidsreiser er området som først vil få et oppsving, tror hotelleieren. Stordalens Strawberry Group eier også charterselskapet Ving, og han påpeker at bookingen for vintersesongen 2021/2022 er svært sterk.

Det siste som vil gjøre comeback tror Stordalen er forretningssegmentet. At store møter og konferanser vil byttes ut med streamede løsninger frykter han dog ikke.

– Det vil alltid være behov for konferanser, konserter og idrettsarrangementer. Så er det en del av businessegmentet av markedet som vil endres, men dette segmentet utgjør ikke hele inntekten for reiselivsbransjen, påpeker han.

Men han er redd små selskaper har brukt opp reservene sine, slik at de ikke har råd til endringene som kreves for å møte endringene i reiselivsmarkedet. I tillegg spår han dyrere leier for hotellene, der risiko vil prises inn i større grad, og strengere krav til finansiering og egenkapital fremover - noe som kan gjøre hotellmarkedet langt kjedeligere.

– Vi trenger mangfoldet, mente Stordalen.