Tre siktet for utroskap etter at hotellkonsern gikk konkurs
Tre personer er siktet for grov økonomisk utroskap i forbindelse med etterforskning av mulig straffbare forhold under konkursbehandlingen av Maribel-konsernet.

De tre ble onsdag pågrepet og siktet, opplyser Økokrim i en pressemelding. Torsdag ble de varetektsfengslet i en uke med brev- og besøksforbud etter å ha blitt framstilt fengsling i Oslo tingrett.
Retten viser blant annet til at de har forklart seg til dels motstridende om forholdene siktelsen omfatter. Det er stor fare for de skal ødelegge bevis – blant annet ved å påvirke vitner – hvis de ikke blir holdt varetektsfengslet, mener retten.
– Utroskap i forbindelse med konkurser handler ofte om unndragelser – tapping av selskapets økonomi. Det er det vi etterforsker i denne saken. Vi er helt i startfasen av etterforskningen, og jeg kan ikke være mer konkret om siktelsene nå, sier førstestatsadvokat Bård Thorsen i Økokrim til NTB.
Han vil ikke kommentere opplysninger i Dagens Næringsliv om at en fjerde person er siktet, men at Økokrim så langt ikke har oppnådd kontakt med vedkommende.
– De er en pågående aksjon, understreker han, og holder muligheten åpen for at flere kan bli pågrepet i saken.
Det store norske selskapet Maribel overtok i 2018 driften av rundt 50 hoteller under merkenavnene First Hotels, Moxy og Courtyard by Marriott. Konsernet ble slått konkurs i sommer, etter at det økonomiske uføret konsernet var i, ble forverret da koronakrisen rammet, ifølge Dagens Næringsliv.
Selskapet mottok 21,4 millioner i koronakrisestøtte før det ble slått konkurs.
Det er neppe straffbare forhold knyttet til disse midlene som er gjenstand for etterforskning. Retten viser i en fengslingskjennelse til at siktede har hatt muligheten til på påvirke vitner i en årrekke.
Handlingene stammer fra før hotellutviklingsselskapet Belvar og First Hotels høsten 2018 slo seg sammen og dannet hotellkonsernet Maribel, ifølge DN.
– Jeg kan dessverre ikke kommentere slike detaljer i etterforskningen, sier Thorsen.
Økokrim har i forbindelse med pågripelsene gjennomført ransakinger på flere steder på Østlandet og Vestlandet. En av de pågrepne er en Høyre-politiker fra en Viken-kommune, melder NRK.
Mannen erkjente ikke straffskyld da han ble framstilt for varetektsfengsling og avviser å ha gjort noe galt. Han hevder han har vært med på «en forretningsmessig begrunnet transaksjon» og har ikke hatt noen intensjon om å støtte ulovlige handlinger, ifølge forsvareren, advokat Thomas Frøberg.
– Han ber om å bli løslatt, og dette er en mann med mange forretningsforbindelser og mye han skulle ordnet nå, som han ikke får gjort hvis fengslingskjennelsen tas til følge, sier Frøberg til NRK.
Etterforskningen er på et tidlig stadium og ytterligere pågripelser kan ikke utelukkes, heter det i pressemeldingen fra Økokrim.
Ingen av de siktede erkjenner noen form for straffskyld
– Konkurskriminalitet er et samfunnsproblem som blant annet rammer kreditorene og svekker tilliten til næringslivet, og særlig alvorlig er det hvis man urettmessig tapper økonomien i et selskap som er i en sårbar økonomisk situasjon. Etterforskningen skal nå avklare om det har skjedd noe straffbart, sier Thorsen.