Tre siktet for utroskap etter at hotellkonsern gikk konkurs

Tre personer er siktet for grov økonomisk utroskap i forbindelse med etterforskning av mulig straffbare forhold under konkursbehandlingen av Maribel-konsernet.

HOTELLKJEDEN MARIBEL: Som blant annet har hatt hoteller under navnet First Hotel, gikk konkurs som følge av coronakrisen. Foto: NTB
Reiseliv

De tre ble onsdag pågrepet og siktet, opplyser Økokrim i en pressemelding. Torsdag ble de varetektsfengslet i en uke med brev- og besøksforbud etter å ha blitt framstilt fengsling i Oslo tingrett.

Retten viser blant annet til at de har forklart seg til dels motstridende om forholdene siktelsen omfatter. Det er stor fare for de skal ødelegge bevis – blant annet ved å påvirke vitner – hvis de ikke blir holdt varetektsfengslet, mener retten.

– Utroskap i forbindelse med konkurser handler ofte om unndragelser – tapping av selskapets økonomi. Det er det vi etterforsker i denne saken. Vi er helt i startfasen av etterforskningen, og jeg kan ikke være mer konkret om siktelsene nå, sier førstestatsadvokat Bård Thorsen i Økokrim til NTB.

Han vil ikke kommentere opplysninger i Dagens Næringsliv om at en fjerde person er siktet, men at Økokrim så langt ikke har oppnådd kontakt med vedkommende.

– De er en pågående aksjon, understreker han, og holder muligheten åpen for at flere kan bli pågrepet i saken.

Fikk koronastøtte

Det store norske selskapet Maribel overtok i 2018 driften av rundt 50 hoteller under merkenavnene First Hotels, Moxy og Courtyard by Marriott. Konsernet ble slått konkurs i sommer, etter at det økonomiske uføret konsernet var i, ble forverret da koronakrisen rammet, ifølge Dagens Næringsliv.

Selskapet mottok 21,4 millioner i koronakrisestøtte før det ble slått konkurs.

Det er neppe straffbare forhold knyttet til disse midlene som er gjenstand for etterforskning. Retten viser i en fengslingskjennelse til at siktede har hatt muligheten til på påvirke vitner i en årrekke.

Handlingene stammer fra før hotellutviklingsselskapet Belvar og First Hotels høsten 2018 slo seg sammen og dannet hotellkonsernet Maribel, ifølge DN.

– Jeg kan dessverre ikke kommentere slike detaljer i etterforskningen, sier Thorsen.

Høyre-politiker siktet

Økokrim har i forbindelse med pågripelsene gjennomført ransakinger på flere steder på Østlandet og Vestlandet. En av de pågrepne er en Høyre-politiker fra en Viken-kommune, melder NRK.

Mannen erkjente ikke straffskyld da han ble framstilt for varetektsfengsling og avviser å ha gjort noe galt. Han hevder han har vært med på «en forretningsmessig begrunnet transaksjon» og har ikke hatt noen intensjon om å støtte ulovlige handlinger, ifølge forsvareren, advokat Thomas Frøberg.

– Han ber om å bli løslatt, og dette er en mann med mange forretningsforbindelser og mye han skulle ordnet nå, som han ikke får gjort hvis fengslingskjennelsen tas til følge, sier Frøberg til NRK.

– Alvorlig samfunnsproblem

Etterforskningen er på et tidlig stadium og ytterligere pågripelser kan ikke utelukkes, heter det i pressemeldingen fra Økokrim.

Ingen av de siktede erkjenner noen form for straffskyld

– Konkurskriminalitet er et samfunnsproblem som blant annet rammer kreditorene og svekker tilliten til næringslivet, og særlig alvorlig er det hvis man urettmessig tapper økonomien i et selskap som er i en sårbar økonomisk situasjon. Etterforskningen skal nå avklare om det har skjedd noe straffbart, sier Thorsen.