– Angrer på at vi ikke stengte ned og lot staten betale

Rømskog Spa og Resort hadde en omsetning på rekordnivåer ifjor, men hevder de hadde kommet bedre ut om hotellet holdt stengt. 

POPULÆR IDYLL: Romskog Spa og Resort ble rehabilitert i 2019, og fikk en overraskende god og forlenget sesong fra mai til september 2020. Foto: Kenneth Williams
Reiseliv

– Vi opplevde en enorm pågang fra mai til september. I helgene sto folk på venteliste her, sier Morthen Bakke, konsernsjef i Bakkegruppen. 

Han har eid Rømskog Spa og Resort i Indre Østfold i ti år, etter at rederarving Tone Charlotte Bergesen drev hotellet til konkurs i 2010. 

ANGRER PÅ ÅPNING: Konsernsjef i Bakkegruppen, Morthen Bakke. Foto: Bakkegruppen

– Nå begynner regnskapet for 2020 å bli klart, og vi ligger an til en omsetning på over 23 millioner kroner. Likevel angrer vi på at vi ikke lot hotellet være stengt fra mars og lot staten ta regningen, sier Bakke. 

Ulønnsomt

De seneste par årene har hotellet hatt en omsetning på 22 millioner kroner og et negativt resultat før skatt på mellom 700.000 og 900.000. Toppåret 2017 med 23,8 millioner i omsetning kan bli tangert, selv med et ikke-eksisterende konferansemarked. Men det er en glede med bismak. 

– Støtteordningene er for de som styrer mot en omsetningsnedgang stor nok til å få støtte, mens vi som holder åpent straffes med større tap, sier Bakke. 

Han mener hotellet hadde gått 2 millioner i minus om det holdt stengt, men fasiten viser nå et tap på 6 millioner, som Bakke tilskriver coronakostnader.  

– Ved siden av økte driftskostnader er 4 millioner knyttet til smitteverntiltak og uheldige permitteringordninger, sier Bakke. 

Før pandemien styrte hotellet mot et nullresultat i 2020. 

Flere ansatte

Rømskog Spa og Resort har som mange andre hoteller hatt langt flere ansatte på jobb på grunn av smitteverntiltakene, selv med færre gjester. 

– Du må ha flere ansatte blant annet i forbindelse med matservering. Vi har måttet stenge buffeten og servert gjestene én etter én, sier Bakke. 

Han mener permitteringsordningene også koster mer enn de smaker. 

– Vi må jo dekke lønnen i 14 dager hver gang vi permitterer, og da kunne vi tenkt å bruke de ansatte, men det får vi ikke lov til. 

Stengt

Nå har Bakke gitt opp å holde åpent, etter å ha sett hvilke utslag det ga i fjor. 

– Det er trist at ordningen regjeringen har kommet med oppfordrer til at vi må stenge. Vi har belastet staten veldig lite, men nå må de ut med trygdeutbetalinger. Vi straffes hardt, selv om vi egentlig går godt, sier Bakke. 

– Hvordan mener du ordningene skulle vært? 

– Det burde vært ordninger som gjorde at det var mulig å drive, med støtte til merkostnadene i forbindelse med corona. 

– Mange andre hoteller driver også ulønnsomt, men gjør det for å holde på ansatte? 

– Ja, det var også vår grunn til å holde åpent, men nå går det ikke lenger, og vi må stenge og permittere alle. Det er trist, gjentar Bakke.