<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kjøpte vinkjeller – fikk hotell med på kjøpet

45.000 vinflasker verdt flerfoldige titalls millioner er solgt til en kjøpergruppe med Adolfsen-brødrene i spissen. Med på kjøpet følger Park Hotel på Voss.

    Publisert 7. juli 2021 kl. 15.32
    Oppdatert 9. juli 2021 klokken 11.54
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 611 ord
    UNIK SAMLING: Vinkjelleren på Park Hotel Vossevangen er kjent langt utenfor Norges grenser, mye takket være sommelier Francesco Marzola som har registrert de edle dråpene. Foto: Sverre Hjørnevik

    Ekteparet Jan Bruse Andersen og Kari Gro Kårdal Andersen selger Park Hotel Vossevangen.

    Kjøperne er en eiergruppering hvor Kristian og Roger Adolfsen er blant de dominerende eierne.

    Selv om hotellet på Voss er flott, så er det ikke først og fremst rommene som overnattingsstedet er mest kjent for. Det er derimot hotellets rikholdige vinkjeller.

    Samling i verdensklasse

    Jan Bruse Andersen startet å samle vin i 1979. I dag består samlingen av 45.000 vinflasker fordelt på 5.300 ulike etiketter.

    – Dette er en unik vinsamling, ikke bare i norsk sammenheng, men internasjonalt, sier Finansavisens vinjournalist Svein Lindin.

    Restauranten i hotellet tilbyr over 200 ulike viner på glass.

    – Vinkartet deres ble kåret til verdens beste i fjor, sier Lindin.

    VIN VERDT MILLIONER: Brødrene Kristian (t.v.) og Roger Adolfsen vil eie i overkant av 70 prosent av Park Hotel Vossevangen, som igjen eier den enorme vinsamlingen på 45.000 flasker. Foto: Eivind Yggeseth

    Vanskelig å verdsette

    Den kjente vinkelneren Christer Berens har vært engasjert av kjøpergruppen for å gi et kvalifisert estimat på hva vinen i de mange kjellerrommene kan være verdt.

    Ingen av partene vil si noe om pris, men at vinkjelleren er verdt et sted mellom 40 og 60 millioner kroner, er summer som har vært nevnt i flere sammenhenger.

    – Har dere kjøpt en unik vinsamling og fått et hotell på kjøpet?

    – He-he... ja, noen kan sikkert se på transaksjonen slik, men vi startet faktisk med å se på hotellet først, sier Svein Arild Steen-Mevold, adm. direktør i hotellutviklingsselskapet Up North, som kjøper halvparten av Park Hotel.

    Adolfsen eier 70 prosent

    Han sier at hotellet med sine 122 rom, sentralt beliggende i turistdestinasjonen Voss, med skianlegg, langrennsløyper, gondol, store hytteområder og en rekke aktivitetsbaserte reiselivstilbud, er en veldig fin base for å videreutvikle hotellproduktet.

    – Også er vinkjelleren et veldig flott og unikt tilleggselement i huset, som vi vil dyrke videre med gode mat- og drikkeopplevelser for gjestene, sier Steen-Mevold.

    Han blir også medeier av hotellet og vinkjelleren, siden han eier 10 prosent av Up North. 90 prosent eier brødrene Adolfsen. Den andre halvparten kjøpes av Vossevangen Utvikling, som også Adolfsen-duoen eier 50 prosent av. 

    De vil dermed kontrollere i overkant av 90 prosent av Park Hotel og den smakfulle vinsamlingen. Den siste delen av eierskapet vil fordeles på lokale investorer i Vosse-traktene, hvor reiselivsinvestoren Sigbjørn Slåtten er den største av dem.

    Tause om prisen

    Kilder opplyser til Finansavisen at prisen som kjøperne har betalt for hotellet og vinen er 100 millioner kroner.

    – Hva er mest verdt – hotellet eller vinkjelleren?

    – Vi kommer ikke til å kommentere prisen på denne transaksjonen, ei heller hva som er mest verdt, sier Steen-Mevold.

    Heller ikke Sigbjørn Slåtten vil lette på sløret. Men han kan avsløre at de nye eierne har markert oppkjøpet med å åpne noen flasker med vin.

    – Jeg feiret vel med to glass god vin, sier han.

    TREKKPLASTER: Finansavisen og Kapitals vinjournalist Svein Lindin, sier vinsamlingen på Voss tiltrekker seg internasjonale gjester til hotellet. Foto: Kapital

    Slår Sveeas' samling

    Vinsalget vil være det største i Norge til nå.

    Christer Sveaas auksjonerte bort nesten 5.800 flasker fra kjelleren til topprestauranten Bagatelle i Oslo da den ble nedlagt.

    – Salget skal ha innbragt rundt 15 millioner kroner. Det er helt klart at samlingen på Voss er verdt mye mer. Den består av flere flasker og viner som det er svært vanskelig å oppdrive, sier vinjournalist Lindin.

    Han forteller at samlingen, som den kjente sommelieren Francesco Marzola har hatt ansvaret for, har noen svært sjeldne viner fra Bordeaux og Bourgogne. Han berømmer Marzolas imponerende arbeid med å registrere all vinen i kjelleren. 

    – Det har tatt flere år. Det er takket være ham at denne unike samlingen er blitt kjent langt utenfor Norges grenser, og som gjør at Park Hotel på Voss er blitt et reisemål i seg selv, sier Lindin.